"Metode Divljeg zapada" i "moderna piraterija": Maske umjesto u Berlin, završile u SAD?

U vladajućim krugovima u Njemačkoj se čuje da američki predstavnici sa gotovim novcem pokušavaju da preusmjere zaštitnu opremu koja se proizvodi u Kini ka SAD
5047 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa aerodroma u Bangkoku, Foto: AP
Detalj sa aerodroma u Bangkoku, Foto: AP

"Metode Divljeg zapada" i "moderna piraterija" – tako je berlinski senator za unutrašnje poslove Andreas Gajzel opisao ono što se desilo na aerodromu u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda.

Tamo je navodno "konfiskovano" 200.000 zaštitnih maski FFP-2 koje je proizvela američka firma 3M, a trebalo je da budu isporučene gradu Berlinu za potrebe policije.

Vjeruje se da su maske naprosto preusmjerene ka Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U vladajućim krugovima u Njemačkoj se čuje da američki predstavnici sa gotovim novcem pokušavaju da preusmjere zaštitnu opremu koja se proizvodi u Kini ka SAD.

Francuska je uputila slične optužbe.

SAD broje najviše registrovanih slučajeva koronavirusa u svijetu.

Tamo su, kao i u drugim zemljama, veoma traženi rukavice, maske i druga zaštitna oprema.

Predsjednik Donald Tramp je naložio da se ta roba nabavlja gdje god je moguće i osim toga je zabranio američkim firmama da izvoze tu opremu.

Koferi puni novca

Tramp se poziva na Defense Production Act, zakon donijet 1950. u jeku Korejskog rata.

Taj zakon omogućava predsjedniku da obaveže privredu na proizvodnju određenih dobara u slučaju da je ugrožena nacionalna bezbjednost.

Tako je krajem marta proizvođač automobila "Dženeral Motors" obavezan da pravi respiratore za intenzivnu njegu plućnih bolesnika.

U Berlinu su uvjereni da je njihova porudžbina maski koje je napravila američka firma "3M" u Kini na taj način samo promijenila pravac.

Bijela kuća o tome ćuti, a firma "3M" saopštava da "nema dokaza da su proizvodi konfiskovani".

Insajderi kažu da Kinom špartaju kamioni sa agentima koji nose pune kofere novca i pokušavaju da direktno u fabrikama otkupe svu zaštitnu opremu.

Jedan izvor iz njemačke Vlade rekao je da sve češće stižu neozbiljne ponude od ljudi koji navodno nude zaštitne maske iz Kine.

Bonus video: