Kisindžer: Nakon pandemije mnoge zemlje će propasti

"Da li je ova presuda objektivna i pravična, nije važno. Realnost je da svijet nikada neće biti isti poslije koronavirusa”, napisao je Kisindžer
21845 pregleda 15 komentar(a)
Henri Kisindžer, Foto: AP
Henri Kisindžer, Foto: AP
Ažurirano: 06.04.2020. 00:08h

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer upozorio je da koronavirus može izazvati globalnu ekonomsku propast koja može trajati generacijama ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere.

Kisindžer je u autorskom tekstu za Volstrit džurnal napisao da bi "neuspjeh mogao zapaliti svijet".

Kisindžer, koji je bio u administraciji dvojice američkih predsjednika (Ričarda Niksona i Džeralda Forda), vjeruje da je Bijela kuća uradila “solidan posao u izbjegavanju trenutne katastrofe”, ali dodaje da vlada mora raditi efikasno i dalekosežno kako bi pobijedili bolest, prenosi Nova.rs.

To je, kako kaže, bitno ne samo da bi povratila povjerenje Amerikanaca, već i povjerenje svijeta.

"Kada se završi pandemija Covid-19, ustanoviće se da će institucije mnogih zemalja propasti. Da li je ova presuda objektivna i pravična, nije važno. Realnost je da svijet nikada neće biti isti poslije koronavirusa”, napisao je Kisindžer.

Ipak, Kisindžer ne odustaje od liberalnog modela svijeta u čijem je formiranju imao značajnu ulogu.

Kisindžer kaže da SAD moraju brzo raditi na pronalaženju lijeka, uložiti se u obnovu globalne ekonomije i zaštititi “liberalni svjetski poredak”, dodajući da “čak ni SAD ne mogu same da savladaju virus”. Da bi se pobijedio virus, Kisindžer piše da SAD moraju sarađivati sa ostatkom svijeta.

On u svom autorskom tekstu za Volstrit džurnal nudi tri koraka koje SAD moraju da preduzmu kako bi se snašle u borbi protiv koronavirusa i zatim stabilizovale ekonomiju, a prvi je pronalazak lijeka.

“Moramo razviti nove tehnike i tehnologije za kontrolu infekcije i proporcionalne vakcine kod velike populacije. Gradovi, države i regioni moraju se dosljedno pripremati da zaštite svoje ljude od pandemije tako što će se skladištiti, kooperativno planirati i istražiti na granicama nauke”, navodi Kisindžer.

Sledeći korak je “vidanje rana svjetskoj ekonomiji”. On ukazuje na finansijsku krizu iz 2008. godine, rekavši da su trenutni uslovi još složeniji – zbog globalnog obima virusa, zatvaranja škola, zatvaranja restorana i prakse socijalne distance.

Kisindžer piše da je potrebno razviti posebne programe koji će pomoći onima koje je ova kriza najviše pogodila i čiji su gubici najveći.

Konačno, Kisindžer piše da principe liberalnog svjetskog poretka treba zaštititi, napominjući da vlade najrazvijenijih zemalja vjeruju u to da treba da se obezbijedi “bezbjednost, red, ekonomsko blagostanje i pravda”.

“Pandemija je podstakla zastarjele ideje o podizanju zidova u doba kada prosperitet zavisi od globalne trgovine i kretanja ljudi. Svjetske demokratije moraju da brane i održavaju svoje prosvetiteljske vrijednosti”, napisao je Kisindžer u autorskom tekstu.

Bonus video: