Svijetu nedostaje šest miliona medicinskih sestara

U izvještaju se navodi da bogate zemlje ne školuju dovoljan broj medicinskih sestara i da ne mogu zadovoljiti svoje potrebe pa ih uvoze, pa se tako samo pojačava zdravstvena kriza u siromašnim zemljama
1611 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2020. 11:19h

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da u svijetu, koji je trenutno zahvaćen pandemijom novog koronavirusa, nedostaje gotovo šest miliona medicinskih sestara.

UN-ova agencija je zajedno sa udruženjima "Nursing Now" i "International Council of Nurses" (ICN) u izvještaju istakla ključnu ulogu medicinskih sestara koje čine polovinu medicinskog osoblja u svijetu.

"Medicinske sestru su kičma svakog zdravstvenog sistema", kazao je predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus, podsjetivši da su i sada na prvoj crti u borbi protiv koronavirusa.

Prema izvještaju WHO, medicenskih sestara u svijetu je nešto ispod 28 miliona, a u pet godina njihov broj je do 2018. narastao za 4,7 miliona.

"Ali, to je još uvijek 5,9 miliona manje od potrebnog broja", stoji u izvještaju.

Najviše sestara nedostaje u siromašnijim zemljama Afrike, jugoistočne Azije, Bliskog istoka i u djelovima Južne Amerike.

Šef ICN-a ističe da nedostatak dovoljnog broja medicinskih sestara doprinosi porastu stopa zaraze, medicinskim greškama i porastu stope smrtnosti.

Takođe upozorava da taj problem rezultira isrcpljivanjem medicinskih sestara koje rade.

Predsjednica udruženja "Nursing Now" Meri Votkinson pozvala je na sveobuhvatnije testiranje zdravstvenih radnika u aktuelnoj situaciji sa koronavirusom.

Tvrdi da veliki broj zdravstvenog osoblja ne ide na posao jer se boje da su zaraženi, a to ne mogu dokazati.

U izvještaju se takođe navodi da bogate zemlje ne školuju dovoljan broj medicinskih sestara i da ne mogu zadovoljiti svoje potrebe pa ih uvoze. To, kako je rečeno, samo pojačava zdravstvenu krizu u siromašnim zemljama.

Navodi se i da 80 odsto sestara u svijetu brine o 50 odsto svjetskog stanovništva.

Bonus video: