Vatikan pozdravlja oslobađanje australijskog kardinala Pela

"Sveta stolica je uvek imala povjerenje u australijsko pravosuđe i pozdravlja jednoglasnu presudu Visokog suda prema kardinalu Džordžu Pelu, koga oslobađa svih optužbi napada na maloljetnike", saopštio je Vatikan
759 pregleda 2 komentar(a)
Džordž Pel, Foto: Beta/AP/James Ross
Džordž Pel, Foto: Beta/AP/James Ross

Vatikan je pozdravio današnje oslobađanje odgovornosti australijskog kardinala Džordža Pela koji je bio proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece.

Najviši sud u Australiji danas je jednoglasno odbacio presudu izrečenu Pelu i on je ubrzo zatim pušten iz zatvora Bavron nedaleko od Melburna gde je izdržao 13 mjeseci šestogodišnje kazne.

"Sveta stolica je uvek imala povjerenje u australijsko pravosuđe i pozdravlja jednoglasnu presudu Visokog suda prema kardinalu Džordžu Pelu, koga oslobađa svih optužbi napada na maloljetnike", saopštio je Vatikan.

U saopštenju se dodaje da je kardinal Pel uvek govorio da je nevin i čekao da se utvrdi istina.

Prije tog saopštenja papa Franja je pozvao da se mole za sve koji pate od nepravedne presude, ne pominjući ime Pela.

Bivšeg ministra finansija pape Franje porota je jednoglasno osudila 2018. godine zbog seksualnog zlostavljanja dva 13-godišnja dečaka u prostorijama katedrale Svetog Patrika u Melburnu u decembru 1996. godine, dok je bio nadbiskup drugog najvećeg grada Australije. Pel je takođe osuđen zbog nepristojnog napada na jednog od dječaka jer mu je stisnuo genitalije poslije mise održane početkom 1997. godine.

Njegova presuda potvrđena u žalbenom postupku u avgustu, a danas je poništio najviši australijski sud, koji ga je oslobodio pet tačaka optužbe za seksualno nasilje.

Kardinal je poslije napuštanja zatvrora Barvon gde je proveo više od godinu dana u saopštenju rekao da je odluka suda dozvoljava da se ispravi "teška nepravda".

Po izlasku iz zatvora kardinal Pel je otišao u karmelitski manastir u Melburnu.

Vatikan je u svom saopštenju ponovo potvridio da se obavezuje da će spriječavati i goniti sve slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Bonus video: