Australijski sud odbacio presudu kardinalu za seksualno zlostavljanje

Bivšeg ministra finansija pape Franje, porota je jednoglasno osudila 2018. godine zbog seksualnog zlostavljanja dva 13-godišnja dečaka u prostorijama katedrale Svetog Patrika u Melburnu u decembru 1996. godine, dok je bio nadbiskup drugog najvećeg grada Australije
735 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Pel, Foto: Beta/AP/Andy Brownbill
Džordž Pel, Foto: Beta/AP/Andy Brownbill

Najviši sud u Australiji danas je jednoglasno odbacio presudu visokom katoličkom velikodostojniku koji je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dece.

Kardinal Džordž Pel uskoro će biti pušten iz zatvora Barvon nedaleko od Melburna, nakon što je izdržao 13 mjeseci šestogodišnje kazne.

Bivšeg ministra finansija pape Franje porota je jednoglasno osudila 2018. godine zbog seksualnog zlostavljanja dva 13-godišnja dečaka u prostorijama katedrale Svetog Patrika u Melburnu u decembru 1996. godine, dok je bio nadbiskup drugog najvećeg grada Australije.

Pel je takođe osuđen zbog nepristojnog napada na jednog od dječaka, jer mu je stisnuo genitalije poslije mise početkom 1997. godine.

Pel je smatran trećim najvišim zvaničnikom Vatikana kada se dobrovoljno vratio u Melburn u julu 2017. godine odlučan da izbriše svoje ime iz decenija starih optužbi za zlostavljanje dece.

Tužioci su odustali od svih optužbi ili su ih tokom preliminarnih saslušanja odbacili sudovi.

Bonus video: