Rusija i Saudijska arabija nisu podtigle dogovor

Naftni rat još nije gotov

Izvori Bloomberga su saopštili da Moskva očekuje da će se kvote primjenjivati u zavisnosti od prosječnog obima proizvodnje iz prvog kvartala ove godine, dok Rijad predlaže da se kvote primjenjuju na osnovu tekućeg nivoa - nakon što su države Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) povećale proizvodnju
2047 pregleda 0 komentar(a)
Nestabilno tržište naftnih derivata, Foto: AP, AP, AP, AP
Nestabilno tržište naftnih derivata, Foto: AP, AP, AP, AP

Rusija i Saudijska Arabija ne mogu da se dogovore oko uslova smanjenja proizvodnje nafte, međutim, ni Sjedinjene Američke Države (SAD) ne obećavaju da će to uraditi, ako i dođe do dogovora na sastanku u četvrtak.

Moskva i Rijad su se, navodno, dogovorili o količini nafte koja treba da se smanji deset miliona barela dnevno, ali ne mogu da se dogovore kako tu količinu međusobno da podijele, piše B92.

Izvori Bloomberga su saopštili da Moskva očekuje da će se kvote primjenjivati u zavisnosti od prosječnog obima proizvodnje iz prvog kvartala ove godine, dok Rijad predlaže da se kvote primjenjuju na osnovu tekućeg nivoa - nakon što su države Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) povećale proizvodnju.

Od tada, Saudijska Arabija je povećala obim proizvodnje nafte sa 9,8 miliona barela dnevno, na 12,3 milion barela, dok je Rusija sačuvala svoj nivo od 11,3 miliona barela.

Rusija i Saudijska Arabija žele da se dogovoru priključe i SAD, ali stav Vašingtona oko smanjenja nafte za sada nije jasan.

Američki predsjednik, Donald Trump, saopštio je da bi i SAD to mogle da urade.

"To je odluka koju treba da donesemo. Možda prihvatimo smanjenje proizvodnje, a možda i ne", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Ona smatra da će se, ako ne bude bilo potražnje, proizvodnja automatski smanjiti.

Video-konferencija OPEC+ zakazana je za četvrtak.

Osim Rusije, poziv za učešće su dobili sedam najvećih izvoznika nafte koji ne ulaze u OPEC, a to su Argentina, Brazil, Norveška, Kolumbija, Egipat, Indonezija, Trinidad i Tobago.

Međutim, SAD i Kanada, čije pridruživanje sporazumu bi moglo biti i ključno, neće učestvovati na konferenciji.

Preporučujemo za Vas