Stejt Department: Asad koristio hemijsko oružje u Siriji

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah
1672 pregleda 4 komentar(a)
Asad, Foto: SANA/Reuters, SANA/Reuters
Asad, Foto: SANA/Reuters, SANA/Reuters

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) objavila je izvještaj kojim je režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada pripisala tri slučaja upotrebe hemijskog oružja, saopštio je Stejt Department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah.

"To se odnosi i na bacanje cilindra koji sadrži hlor u bolnicu u istom mjestu 25. marta 2017., čime se potvrđuje da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života", navodi se u izveštaju, prenosi Tanjug.

Prema Stejt Departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć".

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata.

Bonus video: