Većina Tajvanaca podržava zamjenu imena na koricama pasoša

Zanimljivo je da tajvanski pasoš nije uvijek na naslovnici imao kao sada oba naziva - i "Republiku Kinu" i "Tajvan". Tek je u septembru 2003. MVP dodalo „Tajvan“ i državni grb, nakon što su prijedlog prihvatile sve vodeće stranke u parlamentu
1619 pregleda 0 komentar(a)
Pasoš Tajvana, Foto: Shutterstock
Pasoš Tajvana, Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana (MOFA) saopštilo je kako će prihvatiti odluku parlamenta kao vrhovnog zakonodavnog tijela u slučaju da se izglasa odluka da se na naslovnoj strani pasoša briše ime zemlje "Republika Kina" a da se ostavi samo "Tajvan".

Prema Ustavu, Republika Kina službeno je ime zemlje ali na koricama pasoša pored tog zvaničnog imena stoji i Tajvan. “Sadašnji pasoš u skladu je s propisima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva koja zahtijeva da psaoši imaju na naslovnoj strani službeno ime zemlje”, rekla je Džoana Jou, portparolka MVP Tajvana.

"Ubuduće, ako zakonodavna vlast postigne dvostranački konsenzus o promjeni imena, ministarstvo će podržati takvu odluku ​​i u skladu s tim postupiti", navodi Liberti tajms, rijeci portarolka MVP.

Zanimljivo je da tajvanski pasoš nije uvijek na naslovnici imao kao sada oba naziva - i "Republiku Kinu" i "Tajvan". Tek je u septembru 2003. MVP dodalo „Tajvan“ i državni grb, nakon što su prijedlog prihvatile sve vodeće stranke u parlamentu. Republika Tajvan je pod time imenom formirana 1949. kada su poražene snage Čang Kaj Šeka izbjegle sa kontinenta na ovo ostrvo. Nova i medjunarodno jaka i uticajna Narodna Republika Kina i dalje insistira na prvom imenu smatrajući da time doprinosi svojoj politici “jedna zemlja dva sistema”.

Uprkos tome na Tajvanu vlada politički konsenzus o zadržavanju status quo Tajvana po kome ostrvo funkcioniše sa svim atributima nezavisne države ali bez medjunarodnog priznanja i članstva u svjetskom organizacijama.

Pomenuta rasprava o uklanjanju naziva "Republike Kine" iz posoša počela je prije nekoliko godina. Njeni pobornici na Tajvanu su pravdali takvu diskusiju praktičnim problemima sa kojima se suočavaju gradjani Tajvana kojima se često uskraćuje ulazak u pojedine zemlje jer im granične službe na aerodromima traže vize misleći da je „Republika

Kina“ ( Tajvan) u stvari „Narodna Republika Kina“ (Kina).

Pitanje je nedavno ponovno postalo aktuelno jer je koronavirus (COVID-19) prisilio mnoge zemlje da nametnu ograničenja putovanja sa Kinom, gdje je epidemija prvo počela krajem prošle godine. Prema dostupnim podacima, više od 80 zemalja trenutno omogućava izuzeće od viza vlasnicima tajvanskih pasoša dok samo 32 države nude isti status nosiocima kineskiih putnih isprava.

Najnovije istraživanje stranke Nova snaga (NPP) pokazuje da se 74,3 posto Tajvanaca slaže da na omotima pasoša treba stoji samo ime “Tajvan”. Ideja ima mnogo veću podršku među biračima naklonjenim nezavisnosti ostrva od kontinentalne Kine, poput NPP-a i vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP). Tako je poslanik vladajuće DPP-a Vang Ting Ju podržao ovu ideju. "Tajvan je Tajvan. Zemlju ne treba miješati s Kinom”, rekao je on, pozivajući vladu da pokuša postići opšti konsenzus o tom pitanju.

To bi značilo da druga najveća partija na Tajvanu Kuomintang (KMT) koja je konzervativna i podržava tijesne veze sa Kinom, podrži ovakvo rješenje i promjenu naziva zemlje na koricama pasoša. Tek tada tajvanski Parlament bi mogao da realizuje ovu ideju. Pitanje je u tom slučaju kako bi na takav razvoj dogadjaj reagovao zvanični Peking koji vrši stalni pritisak i i opstrukciju bilo kakvih ideja koje bi gurale Tajvan u pravcu sve veće samostalnosti i međunarodnog priznanja.

Bonus video: