Izraelci uspješno testirali protivraketni sistem

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je uspešno testiran presretač raketa Erou-3 (Arrow), ocjenivši da to predstavlja "veliki kamen temeljac" u sposobnosti Izraela da se brani "protiv sadašnjih i budućih prijetnji u regionu"
0 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Reuters
Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2018. 13:27h

Izrael je danas saopštio da je uspješno testirao unaprijeđeni protivraketni odbrambeni sistem koji može da brani zemlju od prijetnji balističkih raketa van atmosfere.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je uspešno testiran presretač raketa Erou-3 (Arrow), ocjenivši da to predstavlja "veliki kamen temeljac" u sposobnosti Izraela da se brani "protiv sadašnjih i budućih prijetnji u regionu".

Od dva prethodna testa sistema nedavno se odustalo.

Erou-3 je deo višeslojnog sistema koji Izrael razvija da se odbrani i od kratkometnih i raketa srednjeg dometa ispaljenih iz pojasa Gaze i Libana kao i od dugometnih iranskih raketa. Sistem uključuje takozvanu "Gvozdenu kupolu", "Davidovu praćku" i "Erou -2".

Razvijen je u saradnji Izraelske vazdušne industrije i američkog Boinga i postao je operativan u januaru prošle godine. Izrael je već razmjestio Erou da se suprotstavi sirijskim raketama.

Bonus video: