Vladajuća stranka u Južnoj Koreji pobijedila na izborima zahvaljujući borbi protiv korone

"Osjećamo veliku odgovornost koja je jača od naše radosti zbog pobjede na izborima", izjavio je lider Demokratske stranke Li Hae-Čan na sastanku stranke.
1222 pregleda 1 komentar(a)
Južna Koreja, Foto: BETA/AP
Južna Koreja, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 16.04.2020. 10:48h

Vladajuća liberalna stranka osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji, koji su imali najveću izlaznost u gotovo tri decenije uprkos hiljadama bolesnih od koronavirusa i obaveznoj socijalnoj distanci na glasačkim mjestima.

Vladajuća Demokratska stranka sa koalicionim partnerima osvojila 180 od 300 poslaničkih mjesta, objavila je danas Državna izborna komisija poslije skoro ukupno prebrojanih glasova.

U međuvremenu, konzervativci su godinama patili u najgušće naseljenom gradskom području Seula.

Ubjedljiva većina verovatno će ohrabriti vladu predsjednika Mun Dže Ina da istraje u ključnim unutrašnjim i spoljnim ciljevima,kao što je oživljavanje diplomatije sa nuklearno naoružanim rivalima Severnom Korejom, dok se bori sa istorijskom zdravstvenom krizom koja zatvara preduzeća i prijeti opstanku.

"Osjećamo veliku odgovornost koja je jača od naše radosti zbog pobjede na izborima", izjavio je lider Demokratske stranke Li Hae-Čan na sastanku stranke.

"Uložićemo preventivne i agresivne napore da prevaziđemo novu krizu izazvanu virusom i prijetnju koju predstavlja za nacionalnu ekonomiju."

Hvang Kio-Ahn, lider konzervativne stranke Ujedinjena budućnost, koja je izgubila od kandidata Demokratske stranke u ključnom okrugu Seula, izvinila se svojim pristalicama što "nisu uspjeli u važnom trenutku da spreče da zemlja krene u pogrešnom smjeru."

Juče je glasalo više od 17 miliona Južnokorejaca, izlaznost je bila 66,2 odsto što je najviše od 71,9 odsto na opštim izborima 1992. godine, saopštila je izborna komisija.

Pokušavajući da objasne iznenađujuće visoku izlaznost, neki analitičari su rekli da su strah i budnost zbog pandemije možda natjerali glasače da podrže Munovu vladu kako bi se borio protiv virusa i zbog njegovog uticaja na političku stabilnost.

Prije nego što je virus počeo da privlači pažnju javnosti, Munu je opadala podrška zbog slabljenja tržišta rada, korupcijskih skandala oko ključnih političkih saveznika i problematičnih veza sa Sjevernom Korejom.

Međutim, ankete uoči izbora pokazale su porast podrške, što ukazuje da javnost odobrava agresivnu borbu protiv koronavirusa, uz masovna testiranja i karantin.

Taj pristup za sada dovodi do manje stope smrtnosti u Južnoj Koreji nego u najteže pogođenim djelovima Kine, Evrope i Sjeverne Amerike.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Južnoj Koreji kod više od 10.600 ljudi, od kojih je umrlo 229.

Južnokorejski zvaničnici preduzeli su sve zaštitne mjere tokom glasanja za smanjenje rizika od širenja virusa.

Angažovani za rad na biračkim mestima nosili su maske i mjerili temperaturu birača i podsjećali ih na upotrebu maski u kabinama koje su potom dezinfikovali.

Bonus video: