PS SE, NATO, OEBS: Važna uloga parlamenata u odbrani demokratije u vrijeme pandemije

"Važno je da parlamenti nastave s radom tokom ove krize, da odobravaju pakete ekonomske pomoći bez presedana i vanredne zdravstvene mjere, dok pokušavaju da očuvaju demokratske kontrole i da obijezbede efektivnu podjelu vlasti gdje je moguće", naveli su u zajedničkom saopštenju upućenom državama članicama
1117 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Predsjednici parlamentarnih skupština Savjeta Evrope, NATO i OEBS izjavili su danas da parlamenti država članica tih organizacija imaju ključnu ulogu kao branioci demokratskih vrijednosti i procesa i osnovnih sloboda i da je zato važno da nastave rad u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Važno je da parlamenti nastave s radom tokom ove krize, da odobravaju pakete ekonomske pomoći bez presedana i vanredne zdravstvene mjere, dok pokušavaju da očuvaju demokratske kontrole i da obijezbede efektivnu podjelu vlasti gdje je moguće", naveli su u zajedničkom saopštenju upućenom državama članicama.

U saopštenju se navodi da je od ključnog značaja da parlamenti nastave da vrše nadzor i da doprinose konceptualizaciji i dizajnu mjera podrške, uključujući najranjivije djelove društava, pošto kratkoročne mjere proizvode dalekosežne posljedice na živote i zdravlje ljudi.

"U narednim mjesecima, naši parlamenti će morati da odigraju ključnu ulogu i da obezbijede da vanredne mjere budu adekvatno primenjene i u skladu s demokratskim standardima, da ograničavanja sloboda budu srazmjerna (cilju) i privremena, da ekonomska pomoć bude podijeljena tamo gdje je potrebna i da budu očuvani bezbjednost i stabilnost", navodi se u saopštenju.

Predsjednici parlamentarnih skupština Savjeta Evrope, NATO i OEBS, Rik Dems, Atila Mesterhazi i Georg Cereteli, naveli su da su njihove organizacije spremne da podrže parlamente država članica u tim naporima.

Oni su naveli i da su "veoma zabrinuti zbog globalnog širenja pandemije koronavirusa i njene prijetnje zdravlju ljudi, bezbednosti i blagostanju, kao i razarajućim efektima na normalno funkcionisanje društava, demokratiju i osnovna prava i slobode, kao i na svjetsku ekonomiju.

"Ova globalna kriza zahtijeva globalni odgovor. Međunarodna saradnja je ključna u odgovoru na ovu veliku višestruku krizu. Pozdravljamo mnoge oblike pomoći i solidarnosti među našim državama koje su pomogle spasavanju života", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da su potrebni dodatni napori, jer nijedna država ne može sama da se izbori s aktuelnom krizom i njenim posljedicama.

"Svi su pogođeni, ali neke osobe su ranjivije od drugih, uključujući pogođene oružanim sukobom ili one koji žive u izbjegličkim kampovima, koji moraju da imaju bezbjedan pristup zdravstvenoj zaštiti", stoji u saopštenju.

Navodi se i da vlade i parlamenti država članica SE, NATO i OEBS moraju da učine sve što mogu da podstaknu saradnju svih zainteresovanih strana, prije svega naučne zajednice i farmaceutskih industrija.

U Savjetu Evrope, NATO i OEBS je 57 država Sjeverne Amerike, Evrope i Azije u kojima živi više od milijardu ljudi.

Bonus video: