S&P predviđa pad svjetske privrede od 2,4 odsto

Sjedinjene Američke Države (SAD) i eurozona će, kako smatraju, zabilježiti pad od 5,2, odnosno 7,3 odsto, prenosi SEEbiz
523 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za kreditni rejting S&P Global smanjila je projekciju globalnog rasta zbog pandemije koronavirusa, i sada predviđa da će svjetska privreda zabilježiti pad od 2,4 odsto ove godine.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i eurozona će, kako smatraju, zabilježiti pad od 5,2, odnosno 7,3 odsto, prenosi SEEbiz.

U novom izvještaju agencije S&P Global se navodi da je priliv podataka o ekonomskom uticaju mjera preduzetih za suzbijanje širenja virusa Covid-19 prešao sa nivoa loše na lošije.

"Sada procjenjujemo pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,4 odsto ove godine, a za SAD i eurozonu pad od 5,2, odnosno 7,3 odsto, respektivno. Očekujemo da će se globalni rast oporaviti po stopi od 5,9 odsto naredne godine", navodi se u izvještaju.

Mada te projekcije nijesu tako dramatične kao prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o globalnom padu od tri odsto, objavljene ove sedmice, potez S&P-a će vjerovatno izazvati zabrinutost vlada i kompanija zbog potencijalnog daljeg smanjenja njihovog suverenog i korporativnog rejtinga.

Bonus video: