Povratak iz svemira u vrijeme korone

U četvrtak je ruska vlada izvijestila o prvoj infekciji virusom korone u Zvjezdanom gradu, glavnom centru za obuku članova posade ISS-a
1444 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Nasa.gov
Ilustracija, Foto: Nasa.gov

Troje članova posade Međunarodne svemirske stanice sigurno su se vratili na Zemlju uprkos pandemiji. Ruska svemirska agencija je saopštila da među njenim zaposlenima ima inficiranih.

Američki astronauti Endrju Morgan i Džesika Meir i ruski kosmonaut Oleg Skripočka sletjeli su u petak u Kazahstan, čime su uspješno okončali višemjesečni boravak na Međunardnoj svemirskoj stanici ISS koja se nalazi 400 kilometara iznad Zemlje.

Ruska svemirska agencija Roskosmos isključila je odlaganje povratka sa Međunarodne svemirske stanice zbog pandemije. Prema ruskim informacijama, medicinsko osoblje i drugi zaposleni koji su pomagali povratnicima iz svemira neposredno nakon izlaska iz kapsule Sojuz bili su pod budnim nadzorom skoro četiri nedjelje. Takođe su testirani na korona-virus. Uobičajeni sastanak sa porodicama i medijima koji očekuju sletanje astronauta je bio otkazan.

Naporan put na Zemlji

Nakon prvih zdravstvenih pregleda povrtnika iz svemira na licu mjesta i prevoza helikopterom do svemirske luke Bajkonur, Rus je odoveden u Zvezdani grad kod Moskve, a dvoje Amerikanaca su morali prvo autom do Kisilorde udaljenog 300 kilometara, a potom NASA-inim avionom u Hjuston.

Kazahstanska ograničenja međunarodnog vazdušnog saobraćaja učinila su tako dug put neophodnim, rekao je Vjačeslav Rogožnikov, koji je bio odgovoran za povratak posade. "Putovanje od 300 kilometara nakon slijetanja prilično je opterćenje za astronaute", rekao je, dodajući da će Rusija obezbijediti ljekare da pomognu astronautima tokom putovanja, ako bude potrebno.

Vijest o pandemiji i u svemiru

Troje svemirskih putnika su čuli vijesti o pandemiji i na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ali, bilo je teško zaista razumjeti situaciju, rekao je Morgan prije povratka. On je na ISS dospeo 20 jula 2019. i proveo 272 dana u svemiru.

I Meir, koja je provela 205 dana u svemiru opisala je to šta se dešava na ovoj našoj planeti kao „nestvarno". Prije povratka na Zemlju rekla je: „Možemo vam reći da pogled na Zemlju odavde ostavlja bez daha, kao i uvijek, tako da je teško vjerovati u sve promjene koje su se dogodile otkad smo nas dvoje gore."

Korona i u ruskoj svemirskoj agenciji

U četvrtak je ruska vlada izvijestila o prvoj infekciji virusom korone u Zvjezdanom gradu, glavnom centru za obuku članova posade ISS-a. A ruska svemirska agencija saopštila je da ima 42 slučaja zaraze u svojim redovima.

Uprkos tome, pod strogim bezbjednosnim merama vezanim za pandemiju, kosmonauti Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner i američki astronaut Kristopher Kesidi prošle nedjelje su stigli na ISS.

Bonus video: