OCJENA AMERIČKOG ANALITIČARA I PROFESORA

"Trampove šanse za reizbor umanjene"

Govoreći za Glas Amerike, Lihtman, analitičar koji je pogodio ishod svih predsjedničkih izbora od 1984. godine, rekao je da vjeruje da će izbori biti održani trećeg novembra ako ne bude pandemije
4947 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Američki profesor i politički analitičar Alen Lihtman rekao je da su epidemija koronavirusa i njom indukovana ekonomska kriza umanjile šanse američkog predsjednika Donalda Trampa da dobije drugi mandat.

"Sa sigurnošću mogu da kažem da pandemija koronavirusa i ekonomske poteškoće njegov reizbor čine manje vjerovatnim. Iako još iščekujem kako će se stvari razviti prije svoje konačne procjene. Okolnosti su po Donalda Trampa izgledale mnogo bolje do prije nekoliko mjeseci, nego što je trenutno stanje", naveo je Lihtman.

Govoreći za Glas Amerike, Lihtman, analitičar koji je pogodio ishod svih predsjedničkih izbora od 1984. godine, rekao je da vjeruje da će izbori biti održani trećeg novembra ako ne bude pandemije.

"Ukoliko pandemija ne bude bješnjela u novembru – neće biti razloga sa odlaganje ili otkazivanje predsjedničkih izbora. Ali, nikada ne možete sa sigurnošću znati šta bi mogao učiniti Donald Tramp. On nije pokazivao razumijevanje za zakone ili uvažavanje Ustava. Zainteresovan je samo za sebe samog", kaže Lihtman.

On je ipak naveo da bi Tramp, ako proceni da će izgubiti, mogao da proglasi vanredno stanje i tako odloži izbore.

Lihtman je rekao i da ne bi previše vjerovao istraživanjima koja prednost daju kandidatu demokrata Džou Bajdenu jer je prerano za to.

"Ukoliko pandemija bude uskoro okončana i uslijedi brzi oporavak ekonomije, prije novembra, u skladu sa obećanjima Donalda Trampa – on bi imao odlične šanse za pobjedu. Međutim, ako se pandemija nastavi, ukoliko bude otežano snadbijevanje hranom, ukoliko se dogode socijalni nemiri, privredu pogodi duboka recesija – onda njegov reizbor dolazi pod znak pitanja. Ne znamo kako će se situacija razviti i zbog toga još nemam konačno predviđanje ishoda izbora", naveo je on.

Prema njegovim riječima, iako će izbori najvećim dijelom biti izjašnjavanje o Trampovom upravljanju državom, Bajden bi dobrim izborom potpredsjednika mogao steći prednost.

"Bajden je u kasnim 70-tim, postoje pitanja u vezi sa njegovim zdravljem koja su logična za starosnu dob u kojoj se nalazi. Zato je, po mom mišljenju, presudno da za potpredsjednicu izabere mlađu, dinamičnu ženu, po mogućstvu progresivnih shvatanja. U redovnim okolnostima ovo i nije toliko važno. Međutim, s obzirom na to koliko je trenutna situacija specifična, to bi mogao biti veliki podstrek za ne toliko inspirativnog kandidata poput Bajdena", naveo je Lihtman.

Tramp je u četvrtak izneo plan za nastavak ekonomskih aktivnosti i rekao da će guverneri saveznih država odlučivati o trenutku kada će otvoriti ekonomiju.