Singapur pogodio drugi talas: Nije bilo karantina, a virus se proširio među migrantskim radnicima nepredviđenom brzinom

Od 17. marta broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u toj zemlji porastao je sa 266 na preko 5.900, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins
15354 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Singapura, Foto: BETA, BETA
Detalj iz Singapura, Foto: BETA, BETA

Prije manje od mjesec dana, Singapur je proglašen kao jedna od zemaja koje su dobro odreagovale na epidemiju koronaviursa.

Ohrabrujuće za ostatak svijeta, izgledalo je da je Singapur potisnuo broj slučajeva koronavirusa bez nametanja restrkitvnih mjera koje su pretrpjeli milioni širom svijeta.

A onda je Singapur pogodio drugi, teški talas. Od 17. marta broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u toj zemlji porastao je sa 266 na preko 5.900, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins, prenosi Nedeljnik.

Šta je pošlu po zlu?

Čini se da odgovor leži u grupama slučajeva među radnicima, migrantima, koji žive u skučenim domovima i potcjenjivanju brzine kojom bi se te infekcije mogle širiti kroz grad u kome nijesu preduzete mjere karantina, piše CNN.

Budući da je Singapur široko testirao i izolovao sve potencijalno zaražene osobe, bio je u stanju da ostane relativno otvoren i da nastavi da funkcioniše uobičajeno.

Ispostavilo se da takve mjere nijesu uspjele, pa ja brzina kojom se virus širio s jedne na drugu osobu, bio mnogo veći nego što bi bio u slučaju da je Singapur preduzeo mjere karantina i socijalnog distanciranja.

Bonus video: