ODGOVOR NA RAKETNU VATRU?

Najozbiljniji incident od 2014: Izraelska vojska napala pojas Gaze

Palestinski zvaničnici su rekli da je napad izveden u području gde se nalazi uništeni aerodrom u Dahaniji blizu izraelske granice i da je ispaljeno više od deset raketa, preneli su izraelski mediji
0 komentar(a)
Iran, Izrael, Foto: Shutterstock
Iran, Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2018. 08:14h

Izraelski borbeni avioni gađali su rano jutros podzemnu infrastrukturu na jugu pojasa Gaze nakon što je jedna raketa ispaljena sa te palestinske teritorije eksplodirala na otvorenom području u Izraelu, saopštio je vojni portparol.

U vojnom saopštenju je navedeno da je "Hamas odgovoran za sve što se događa u pojasu Gaze iznad i ispod zemlje" uz najavu da će "vojska nastaviti da djeluje kako bi osigurala bezbjednost građana Izraela, koristeći sva sredstva na raspolaganju".

Palestinski zvaničnici su rekli da je napad izveden u području gde se nalazi uništeni aerodrom u Dahaniji blizu izraelske granice i da je ispaljeno više od deset raketa, preneli su izraelski mediji.

Uz sporadično raketiranje južnog Izraela u posljednjih nekoliko mjeseci napetost je dodatno povećana kada su četiri izraelska vojnika ranjena u subotu u eksploziji eksplozivne naprave kraj granične ograde na jugu pojasa Gaze.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman rekao je u nedjelju da je koalicija ekstremističkih organizacija Narodni komiteti otpora podmetnula eksploziv, upozorivši da su "računi nisu poravnati" dok se ne "eleminišu" napadači.

"Biće potrebno dva dana, nedjelja ili dvije nedjelje. Eliminisaćemo svakoga ko stoji iza napada", rekao je Liberman.

U nedjelju ujutru vojska je saopštila da je napadnuto 18 meta islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze u znak odmazde. Eksplozija, u kojoj su dva vojnika zadobila ozbiljne povrede, je najozbiljniji incident na granici od rata 2014. godine u pojasu Gaze.

Od tada je pogranično područje uglavnom bilo mirno ali je napetost povećana od kako je 6. decembra predsednik SAD Donald Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Preporučujemo za Vas