Čang: Nismo dio Kine, mjesto nam je u SZO

Učešće Tajvana u radu SZO je važno, s krajnjim ciljem zaštite zdravstvenih prava 23 miliona ljudi, ali i pružanju doprinosa globalnom zdravlju i saradnji protiv prekograničnih zaraznih bolesti, ocijenio je Čang
2464 pregleda 0 komentar(a)
Endrju Čang -, Foto: Taipei Representative Office
Endrju Čang -, Foto: Taipei Representative Office

Predstavnik predstavništva Tajpeja u Mađarskoj Endrju Čang saopštio je da je Tajvan nezavisna država, a ne dio Kine.

Odgovarajući na navode ambasadora Kine Liu Jina da Tajvan nije kvalifikovan da se pridruži Svjetskog zdravstvenoj organizaciji (SZO), jer je, u skladu sa konsenzusom međunarodne zajednice, dio Kine a ne nezavisna država, objavljene ranije u “Vijestima”, Čang je istakao da je Vlada Tajvana izabrana demokratskim putem. “Tajvan istorijski nikada nije bio dio

Narodne Republike Kine, niti je ikada bio pod njenom nadležnosti. Takođe, zdravstvenim pitanjima u Tajvanu i u Narodnoj Republici Kini upravljaju odvojena i nezavisna zdravstvena tijela, a ove dvije strane nijesu povezane ni u pitanjima državnosti”, navodi Čang.

On je ocijenio da je, prema konstitutivnom aktu SZO, uživanje najvećeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od osnovnih prava svakog čovjeka, bez obzira na razlike u rasi, religiji, političkom uvjerenju, ekonomskom ili socijalnom položaju. “Stanovništvo Tajvana teži da uzme učešća u radu SZO, a Vlada Tajvana će nastaviti da nastoji postizanju ovog važnog cilja: sa krajnjim ciljem zaštite zdravstvenih prava 23 miliona ljudi Tajvana, pružanju doprinosa globalnom zdravlju i saradnji protiv prekograničnih zaraznih bolesti.”,

Čang smatra da bi SZO trebalo da zauzme neutralan i profesionalan stav, “koji će omogućiti potpuno učešće i doprinos Tajvana”.

“Sekretarijat SZO je 29. marta 2020. godine objavio saopštenje u kojem se “prepoznaje uspjeh Tajvana u prevenciji epidemije i sprovođenju mjera zaštite, ali se i priznaje važnost Tajvana u globalnoj borbi protiv kovida-19. Međutim, saopštenje SZO o učešću Tajvana pogrešno predstavlja činjenice. Od 2009. do 2019. godine, Tajvan se prijavio za učešće na 187 tehničkih sastanaka SZO, ali je bio pozvan na samo 57, što je velika stopa odbijanja od 70 odsto. Ovo pokazuje da u odlučivanju o učešću Tajvana na njenim sastancima, SZO nastavlja da isključuje Tajvan samo iz političkih razloga, na primjer zbog takozvanog ‘jedna Kina principa” sa nepostojećim “Konsenzusom iz 1992. godine’. Eksperti iz Tajvana nijesu bili u mogućnosti da direktno komuniciraju sa kolegama iz drugih zemalja, niti su mogli da podijele iskustvo Tajvana koji je bio u prvoj liniji borbe sa pandemijom”.

Čang je ocijenio da postoji veliki broj proaktivnih mjera koje je Vlada Tajvana preduzela u svom efikasnom reagovanju, a koje bi trebalo da budu podijeljenje sa ostatkom svijeta koji se bori sa pandemijom.

On je saopštio da se kovid-19 pojavio u Vuhanu, u Kini, i susjedne zemlje zatekao nespremne.

“Pomoću mehanizma za zaštitu javnog zdravlja, koji je uspostavljan još 2003. godine, nakon izbijanja SARS-a, Tajvan je brzo reagovao u prepoznavanju krize i aktiviranju proaktivne strukture upravljanja u kriznim situacijama, za slučaj širenja zaraze: (1) Tajvan je mobilizovao i uspostavio posebne pristupe za privremenu obustavu leta, ograničenje ulaska u zemlju, kao i otkrivanje slučajeva, zadržavanje i raspodjelu sredstava za zaštitu javnog zdravlja; (2) Tajvan je koristio svoju nacionalnu bazu za zdravstveno osiguranje i integrisao je sa migracijskom i carinskom bazom, kako bi kreirao veliku bazu podataka za analizu; (3) Tajvan je kreirao upozorenja u realnom vremenu tokom kliničkih posjeta pacijentima, na osnovu istorije putovanja i kliničkih simptoma, kako bi olakšao otkrivanje slučajeva zaraze; (4) Tajvan je takođe koristio novu tehnologiju, uključujući QR kodove za skeniranje i onlajn izvještavanje o istoriji putovanja i zdravstvenim simptomima, kako bi se klasifikovali rizici zaraze kod putnika, na osnovu porijekla leta i istorije putovanja za posljednjih 14 dana; (5) Tajvan se posvetio i problemu stigme bolesti i saosjećanja sa onima kojima je potrebno dostavljanje hrane, česti zdravstveni pregledi, ali i ohrabrivanju onih koji se nalaze u karantinu”.

On je ocijenio da je Tajvan primjer kako demokratsko i otvoreno društvo može brzo odgovoriti na krizu i zaštititi interese svojih građana.

Istakao je da dnevno mogu da proizvedu do 15 miliona zaštitnih maski i da su donirali više od 13 miliona medicinskih maski Americi, zemljama članicama Evropske unije, Latinskoj Americi, karipskom regionu, ali i azijskim državama kojima su sredstva za ličnu zaštitu prijeko potrebna.

“SZO izvlači lekcije iz svih obasti, uključujući i zdravstvenu zaštitu Tajvana, kako bi dijelila najbolje prakse u svijetu. Stoga, Tajvan još jednom apeluje na SZO da ga sveobuhvatno uključi u sastanke, mehanizme i aktivnosti, kako bi mogao da radi rame uz rame sa cijelim svijetom u prevazilaženju ovog teškog izazova. Tajvan će preduzeti konkretne aktivnosti kako bi pokazao međunarodnoj zajednici da je potreban svijetu i da neće biti odsutan”.

Bonus video: