Povratak u školu u Francuskoj na dobrovoljnoj bazi, maske u javnom saobraćaju obavezne, Gugl uvodi veću kontrolu oglašivača

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 316 je inficirano
5240 pregleda 1 komentar(a)
Beograd koronavirus, Foto: AP, AP
Beograd koronavirus, Foto: AP, AP
Ažurirano: 23.04.2020. 22:20h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 316 je inficirano.

Najava gradonačelnika
"Tačno je da uvek postoji mogućnost da mjere budu pooštrene. Međutim, ta odluka mora biti opravdana. Prije uvođenja dozvola, borili smo se protiv toga, ali sada to možemo da uradimo ciljano" Moskva bi mogla da pooštri neke od restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, izjavio je danas gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.
Vijesti.me | Sourcefabric
Spasovski testiran
Spasovaki se od 16. aprila nalazu u samoizolaciji nakon što je koronavirus potvrđen gradonačelniku Kumanova Maksimu Dimitrievskom sa kojim je dan ranije imao sastanak Premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski testiran je na Kovid-19 i rezultat je negativan, saopštila je večeras vlada u Skoplju. Spasovaki se od 16.
Vijesti.me | Sourcefabric
Video sastanak vođa Unije
Makron se zalagao tokom današnje video konferencije šefova država i vlada EU za veliki plan obnove, koji ne bi uključivao samo zajmove već i poklone Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da nije postignut konsenzus na video sastanku vođa Unije o prebacivanju pomoći ka regionima i sektorima najteže pogođenim krizom novog koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Tužilac je otvorio krivičnu istragu protiv odgovornih lica dveju privatnih klinika u Atini gdje su i pacijenti i osoblje zaraženi koronavirusom, objavili su večeras grčki mediji.
Šef atinskog tužilaštva Vangelis Joanidis naredio je hitnu istragu protiv zvaničnika privatnih klinika u atinskim opštinama Peristeri i Glifada.
Istraga će utvrditi da li je došlo do kršenja preventivnih mjera čiju primenu u slučaju širenja bolesti zahtjeva Krivični zakonik Grčke.
U klinici u Peristeriju, praćenje kontakata jednog pacijenta pozitivnog na koronavirus, otkrilo je još 28 zaraženih u toj zdravstvenoj ustanovi, te je ona danas stavljena u karantin.
Zamjenik ministra civilne zaštite i upravljanja krizama, Nikos Hardaljas, obavijestio je novinare tokom redovnog brifinga Ministarstva zdravstva o toku epidemije u Grčkoj, da su u klinici u Peristeriju od 28 slučajeva, 13 pacijenti, 11 zdravstveno, a četiri ostalo osoblje.
Očekuju se rezultati testova još 45 uzoraka uzetih u toj klinici.
Zamjenik ministra Hardaljas je rekao da će "stručno odgovorna lica biti kažnjena i disciplinski i krivično", jer "ne smije biti popustljvosti prema onima čija je dužnost staranje o ljudskim životima".
Predstavnik Ministarstva zdravstva za epidemiju, Sotiris Ciodras govorio je o "nemarnom ponašanju nekolicine" u zdravstvu, koji time ugrožavaju mnoge ljude.
U drugom slučaju, privatne klinike u Glifadi, u srijedu je prijavljen jedan slučaj oboljevanja među zaposlenima, a ta osoba je već danas umrla.
Tokom uzbune izazvane time, ukupno je pregledano 130 zaposlenih, od čega su testovi 92 osobe negativni, a danas se testiraju i pacijenti.
Vladini zvaničnici koji su i ljekari, sami su otišli u tu kliniku u Glifadi, ustanovili da se ne poštuju osnovne sanitarne preporuke, i toliko se razgnjevili na upravu zbog toga, kažu mediji, "da je umalo došlo i do tuče".
Poslije današnja četiri smrtna slučaja oboljelih od koronavirusa za svega nekoliko sati, ukupan broj umrlih u Grčkoj tokom epidemije je porastao na 125, od čega su 33 žene.
Prosečna starost umrlih je 74 godine. Medju umrlima je 91 odsto imalo još neku bolest i bilo starije od 70 godina.
Ukupan broj potvrđenih slučajeva oboljevanja u Grčkoj je 2.463, računajući 55 slučajeva potvrđenih danas.
Većina novih slučajeva je među zdravstvenim osobljem.
Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, 56 odsto su muškarci, 574 slučaja su "uvezena" sa putovanjima u inostranstvo, a 1.131 osoba se zarazila u kontaktu s nekim od ranije obolelih.
Saopštilo ministarstvo zdravlja
Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Turskoj prešao je danas granicu od 100.000, rekao je turski ministar zdravlja.
Ukupno je zabilježeno 101.790 zaraženih, a u poslednja 24 časa je umrlo 115 ljudi i bilo 3.116 novozaraženih, rekao je ministar Fahretin Kodža preko svog zvaničnog Tviter naloga.
U Turskoj je od Kovida-19 ukupno umrla 2.491 osoba.
Četvorodnevni policijski čas počeo je danas u 31 gradu uključujući Ankaru i Istanbul. To je pokušaj da se uspori širenje epidemije, a policijski čas će trajati do nedelje u podne.
Vlada je već preduzela niz mjera protiv pandemije uključujući zatvaranje škola i univerziteta, zabranu okupljanja i zatvaranje brojnih javnih mjesta, prodavnica i restorana.
Tursko ljekarsko udruženje, koje predstavlja 80 odsto ljekara u zemlji, je ukazalo da je gotovo 3.500 članova medicinskog osoblja zaraženo virusom, a da je 24 umrlo.
U okviru paketa pomoći Evropske unije, u Srbiju je danas stiglo 100 koncentratora kiseonika koji treba da doprinesu smanjenju stope smrtnosti među pacijentima zaraženim koronavirusom, saopštila je Vlada Srbije.
Od izbijanja zdravstvene krize usled širenja zaraze koronavirusom, Evropska unija gotovo svakodnevno pruža podršku Srbiji, uključujući finansiranje transporta medicinske opreme, ukupne vrednosti sedam miliona evra, koji realizuje kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i nabavku medicinske opreme u vrijednosti od gotovo pet miliona eura, u saradnji s kancelarijom UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS), navodi se u saopštenju.
Srbija je u aprilu dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera koji se postavljaju širom zemlje, kao deo podrške EU od 15 miliona eura za reagovanje u vanrednim situacijama.
Očekuje se da će dodatna medicinska oprema stići u Srbiju narednih dana, uključujući reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne njege, dodaje se u saopštenju.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je, kako se navodi, da Unija pomaže podjednako i medicinskim radnicima i pacijentima.
"Poslije maski i trijažnih kontejnera, usmjerenih na zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, ovaj dio pomoći usmjeren je na smanjenje stope smrtnosti među pacijentima sa dijagnozom kovid-19, jer je kiseonik jedan od ključnih djelova njihove terapije", kazao je Fabrici.
On je naveo da koncentratori kiseonika mogu biti korisni i poslije završetka trenutne krize, jer se mogu generalno koristiti u kliničkoj terapiji.
"Od početka krize nije prošao gotovo ni jedan dan bez kritične medicinske opreme koju je EU prevozila ili kupila i koja je data srpskim zdravstvenim ustanovama i ugroženim zajednicama", dodao je Fabrici.
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je Vlada u saradnji s Delegacijom EU i UNOPS nastavila aktivnosti usmjerene na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala koji treba da obezbede zaštitu medicinskih radnika i najbolju negu pacijenata u zdravstvenim ustanovama.
"U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbijedila EU do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omoguće pomoć najtežim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima, dok u narednom periodu očekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu", kazala je Joksimović.
Društvena mreža Tviter će skloniti poruke koje podstiču na štetne aktivnosti, posebno pozive za uništavanje antena 5G poslije teorija zavjere koje govore da je ta nova tehnologija povezana sa širenjem novog koronavirusa.
"Proširili smo uputsva na neprovjerene navode koji podstiču ljude na štetne aktivnosti koje mogu da dovedu do uništavanja ili oštećenja infrastrukture 5G, ili izazovu opštu paniku, socijalne pokrete ili nerede velikih razmjera", napisao je juče tim zadužen za bezbjednost te društvene mreže.
Kao primjer Tviter navodi sljedeću poruku "5G izaziva koronavirus... idite i uništite prenosne antene u vašoj okolini".
Poslije širenja ovakvih poruka preko društvenih mreža ili poruka kao što su Vocap (WhatsApp) više antena je napadnuto u nekoliko evropskih zemalja. Britanska vlada je čak sredinom aprila osudila "glupu teoriju zavjere".
Među porukama koje će se brisati sa Tvitera su i poruke koje izazivaju paniku kao na primjer "Nacionalna garda je upravo objavila da neće biti isporuka hrane dva mjeseca, trčite što prije u radnje i kupite sve".
Društvene mreže sada imaju sve više inicijativa u pokušaju da ograniče širenje lažnih informacija o pandemiji Kovida-19.
Tviter je juče naveo da je povukao 2.230 poruka koje su sadržale lažne i potencijalno opasne informacije od kada su uvedeni stroži kriterijumi 18. marta.
Podatak zdravstvenih vlasti
Ta zemlje sa 10,3 miliona stanovnika preduzela blaže mjere od većine evropskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa Švedske zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da su umrle još 84 osobe zaražene koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji ukupno 2.021. Ta zemlje sa 10,3 miliona stanovnika preduzela blaže mjere od većine evropskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Novi podaci
U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.646 novih slučajeva U Italiji su od juče od posljedica koronavirusa umrle 464 oboljele osobe, te je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji narastao je na 25.549. U odnosu na juče, to je pad broja novooboljelih. Juče je preminulo 437 ljudi.
Vijesti.me | Sourcefabric
Gugl je danas najavio da će pojačati kontrolu oglašivača na ovoj platformi u okviru napora da se eliminišu prevare zbog pandemije koronavirusa.
Ova inicijativa je uslijedila zbog sve veće zabrinutosti vezane za reklamiranje lažnih ljekova protiv koronavirusa.
Gugl će početi da provjerava oglašivače, najprije u SAD, a potom i širom svijeta.
Ovaj svetski lider za digitalno reklamiranje je još 2018. godine uveo proveravanje političkih oglašivača od kojih je tražio da naznače gdje se tačno nalaze.
"U okviru ove inicijative, oglašivači će morati da slijede program provere za kupovinu oglasnog prostora na našoj mreži", naveo je zvaničnik Gugla Džon Kanfild i precizirao da će oglašivači morati da daju lične podatke, podatke preduzeća i ostale informacije koje potvrđuju njihov identitet i zemlju u kojoj rade.
"Ta promena će omogućiti ljudima da lakše shvate ko stoji iza reklame koju vide na Guglu", naveo je Kanfild.
Povratak u školu u Francuskoj će biti na dobrovoljnoj bazi, odlučiće roditelji, a nošenje maski će vjerovatno biti obavezno u javnom saobraćaju, saopštilo je danas francusko predsjedništvo koje priprema strategiju ublažavanja mjera izolacije, predviđenu od 11. maja.
Ublažavanje mjera neće biti na regionalnoj osnovi ali će strategije biti prilagođene različitim teritorijama, navela je Jelisejska palata u saopštenju poslije sastanka predsjednika Emanuela Makrona i poslanika.
Ukidanje mjera izolacije treba da se priprema sa gradonačelnicima, rekao je Makron koji je prije deset dana najavio da će ublažavanje mjera u Francuskoj početi 11. maja.
I dalje ostaje mnogo nepoznanica i pitanja oko strategije izlaska iz izolacije, uvedene od 16. marta.
Povratak djece u školu će biti postepeno usaglašen sa lokalnim odbornicima i prilagođen lokalnim realnostima, navodi se u saopštenju, a zavisiće od veličine opštine.
Prioritet će biti dati najmladjim, onim koji nijesu samostalni, kao i djeci koja imaju teškoće, ali kako god bilo to će biti uz pristanak roditelja, povratak u školu neće biti obavezan.
U javnom saobraćaju će vjerovatno biti uvedeno obavezno nošenje maski, navela je još Jelisejska palata.
Makron je pozvao gradonačelnike da masovno počnu da kupuju maske za javnost, navodeći da je to preporuka, a ne obaveza.
Nacionalna akademija za medicinu je juče predložila da nošenje maski na javnim mestima bude obavezno, ocjenjujući da samo preporuka nije dovoljna.
Pitanje maski za koje i dalje postoji velika nestašica je škakljivo, uključujući i maske za široku javnost, jer je teško znati da li će svi Francuzi moći da ih nabave.
Vlada će detaljan plan izlaska iz izolacije predstaviti početkom maja.
Portparol britanske vlade rekao je da premijer te zemlje Boris Džonson nastavlja sa se oporavlja dodavši da ne može da kaže tačno kada će se premijer vratiti na posao.
Naveo je da Džonson od kada je pušten iz bolnice boravi u svojoj zvaničnoj rezidenciji, Čekers.
Redovno komunicara sa članovima svog kabineta o novostima u vezi sa pandemijom ali da se još ne bavi "državnim poslovima".
"Situacija i dalje dosta napeta"
Iz bolnica je za posljednja 24 sata otpuštena 471 osoba, a ukupan broj izliječenih je 4.891 Broj novoinficiranih koronavirusom u Rusiji porastao je za posljednja 24 sata za 4.774, a ukupan broj inficiranih od početka pandemije je 62.773. Pri tom, 47,8 odsto nije imalo simptome oboljenja Covid 19, saopštio je ruski krizni štab.
Vijesti.me | Sourcefabric
Presuda stupa na snagu 27. aprila
Ovo je prva presuda čeških sudova po 17 tužbi na zakonitost uvedenih mjera a nekoliko tužbi se sprema i za Ustavni sud Gradski sud u Pragu ukinuo je danas četiri glavne mjere kojim je zbog pandemije virusa COVID19 po odluci vlade češko Ministarstvo zdravlja uvelo restrikcije kretanja građana i zatvorilo radnje osim sa prehambenim proizvodima, drogerije i apoteke.
Vijesti.me | Sourcefabric
Najmanje 183.707 osoba je umrlo od pandemije koronavirusa koja je izbila u decembru 2019. u Kini, a više od 2.636.740 osoba je zaraženo širom svijeta, najnoviji su podaci agencije Frans pres.
Broj zaraženih ne predstavlja pravu sliku pošto veliki broj zemalja testira samo osobe koje su za hospitalizaciju. Prema ovim podacima, najmanje 696.700 osoba se oporavilo od bolesti.
SAD su najpogođenija zemlja po broju umrlih i zaraženih sa 46.785 žrtava i 842.624 zaražena, dok se oporavilo 76.614 osoba.
Nakon SAD, najpogođenije zemlje pandemijom su Italija sa 25.085 žrtava i 187.327 zaraženih, Španija sa 22.157 žrtava i 213.024 zaražena, Francuska sa 21.340 žrtava i 155.860 zaraženih i Velika Britanija sa 18.100 žrtava i 133.495 zaraženih.
Kina, bez Hong Konga i Makao, ima 82.798 zaraženih, uključujući novih 10 novozaraženih u poslednja 24 časa, 4.632 žrtve i 77.207 oporavljenih.
Evropa ima 113.855 žrtava i 1.276.161 zaraženog, SAD i Kanada 48.859 žrtava i 882.814 zaražena, Azija 7.495 žrtava i 182.737 zaraženih, Latinska Amerika i Karibi imaju 6.166 žrtava i 122.620 zaraženih, na Bliskom istoku ima 5.992 žrtve i 138.672 zaražena, Afrika ima 1.243 žrtve i 25.796 zaraženih i Okeanija 97 žrtava i 7.943 zaražena.
Frans pres je prikupio ove podatke od nacionalnih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije.
Ministarka sporta Francuske Roksana Maračineanu rekla je da nastavak takmičenja u toj zemlji nije među vladinim prioritetima.
"Ono što je sigurno jeste to da sport neće imati prioritet u našem društvu", izjavila je Maračineanu.
Francuska je u karantinu bar do 11. maja zbog pandemije koronavirusa.
Postoje navodi da bi fudbalsko prvenstvo te države moglo da se nastavi krajem juna, ali je to upitno.
Biciklistička Trka kroz Francusku je odložena za 29. avgust, kada je zakazan početak, a trajaće do 20. septembra, kada bi trebalo da startuje teniski grend slem turnir Rolan Garos.
"Ne bi bio smak svijeta da se otkaže Tur d'Frans", rekla je Maračineanu, bivša olimpijska plivačica.
Po riječima Maračineanu, javna okupljanja u Francuskoj su zabranjena do sredine jula, ali bi to moglo da se produži "bar do septembra".
Vlada Izraela je odlučila da odustane od usvajanja zakona koji bi omogućio policiji da prati mobilne telefone osoba u samoizolaciji zbog moguće izloženosti koronavirusu.
Policajci će se sada usredsrediti na druge mjere, uključujući iznenadne posjete domovima ljudi koji bi trebalo da su u karantinu, prenose izraelski mediji.
Odluka o zamrzavanju zakona je donijeta zbog sumnji iznijetih na sjednici parlamentarnog Odbora za spoljne poslove i odbranu o neophodnosti takvog praćenja.
Predsjedavajući odbora poslanik Gabi Aškenazi je rekao da je ministar pravde Amir Ohana odlučio da povuče predlog zakona zbog problema i nesaglasnosti predstavljenih na četiri sjednice.
U posljednjih nekoliko nedjelja vlada je promovisala dva načina elektronskog praćenja građana tokom krize nastale zbog pandemije koronavirusa.
Prvi koji je sada obustavljen, bio je relativno ograničen i podrazumijevao je da policija i Ministarstvo zdravlja svakodnevno nasumično kontrolišu mobilne telefone 500 ljudi od kojih se zahtijeva da budu u samoizolaciji kako bi se potvrdilo da su kod svojih kuća.
Taj proces je prvobitno odobren u sklopu vanrednih instrukcija vlade i imao je za cilj da smanji broj policijskih patrola koje bi provjeravale te ljude.
Drugi način je da bezbjednosna služba Šin bet koja ima ovlašćenje da koristi svoju tehnologiju kako bi locirala ljude zaražene koronavirusom i identifikovala s kim su bili u kontaktu.
Ta mjera je sveobuhvatnija, ali za nju nije predložen zakon.
Procjenjuje se da oko 15 odsto onih koji su u samoizolaciji krše tu mjeru, rekao je generalni direktor Ministarstva zdravlja Moše Bar Siman Tov.
On je ocijenio da korišćenje tih podataka opravdava kršenje privatnosti i da je potrebno kako bi se ekonomija vratila u normalu, ali su neki članovi odbora mislili drugačije.
Ispostavilo se uz to da su prikupljeni podaci za oko 20 odsto ljudi od kojih se zahtjeva da budu u izolaciji.
Policija je uhapsila 203 osobe zahvaljujući informacijama o lokaciji.
U Izraelu je korona virusom zaraženo više od 14.590 ljudi, a preminula je 191 osoba.
Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Holandiji porastao je za 887 na 35.729, a zabilježena su 123 nova smrtna slučaja.
Time je ukupan broj preminulih sada 4.177, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.
Institut upozorava da je broj zaraženih vjerovatno veći jer nijesu svi sumnjivi slučajevi testirani, prenosi Rojters.
U Sjevernoj Makedoniji potvrđen je 41 novi slučaj koronavirusa, a 29 pacijenata je izliječeno, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.
On je na Fejsbuku naveo da sa novozaraženima ukupan broj dijagnostikovanih pacijenata u Sjevernoj Makedoniji iznosi 1.300, od čega su aktivna 943 slučaja.
U posljednja 24 sata napravljeno je 649 testova, a od pojave virusa "kovid 19" urađeno je ukupno 13.649 testiranja.
Filipče je istakao da se sa 29 novih izliječenih pacijenata, koji su registrovani danas, broj izlečnih popeo na 301.
Do sada je u Sjevernoj Makedoniji od koronavirisa preminulo 56 ljudi.
Grčka vlada je danas produžila mjere opšte izolacije do 4. maja u cilju zaustavljanja pandemije koronavirusa, a jedino ublažavanje jeste djelimično otvaranje sudova od narednog ponedjeljka.
Grčka je, zbog starog stanovništva i oslabljenog zdravstvenog sistema, uvela mjere ograničenja mnogo prije nego ostale evropske zemlje. U ovoj zemlji je do danas registrovano 2.400 zaraženih koronavirusom, a od posljedica je umrla 121 osoba.
"Ukidanje izolacije biće urađeno u više faza tokom maja i juna", rekao je portparol vlade Stelios Pecas, ističući da će "posljedice po zdravstveni sistem biti procjenjivane iz nedjelje u nedjelju".
Portparol je dodao da će "restriktivne mjere čije je ukidanje bilo predviđeno 27. aprila, biti produžene do 4. maja".
On je ranije najavio da će sudovi početi da rade od ponedjeljka.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis treba da naredne sedmice saopšti faze za izlazak iz izolacije, uvedene 23. marta, a koje su zaustavile privredu u Grčkoj.
Od marta su tako zatvorene prodavnice, arheološka nalazišta, muzeji, hoteli, centri za rekreaciju, restorani i kafići. Otvoreni su samo supermarketi i apoteke, a za kretanje su potrebne dozvole.
Preminule još dvije osobe
Od početka epidemije u Hrvatskoj su od koronavirusa izliječene ukupno 883 osobe U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđen 31 slučaj novozaraženih koronavirusom i do sada ih je ukupno 1.982, dok je dvoje preminulo u splitskoj bolnici.
Vijesti.me | Sourcefabric
Novi podaci
Ukupno je u Srbiji 7.276 zaraženih tim virusom, u bolnicama je smješteno 3.477 ljudi a na respiratoru se nalazi 96 pacijenata U Srbiji je u proteklih 24 sata umrlo još pet ljudi od koronavirusa, nakon čega je ukupan broj preminulih od početka pandemije povećan na 139 osoba, saopšteno je danas.
Vijesti.me | Sourcefabric
Njemačka je i dalje na početku pandemije virusa Kovid-19 i moraće da živi sa njom neko vrijeme, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.
"Nismo u finalnoj fazi pandemije, već još na početku. Pridobili smo vrijeme i iskoristićemo ga da pojačamo njemački zdravstveni sistem", rekla je Merkel u donjem domu Bundestaga, prenosi Rojters.
Broj zaraženih koronavirusa u Meksiku premašio je 10.000, a 970 ljudi je preminulo od posljedica ove zaraze.
Meksički zdravstveni strucnjaci upozoravaju da se širenje virusa intenzivira, prenosi Rojters.
Policijski čas ovog vikenda u Srbji trajaće od petka u 18 časova do ponedeljka u 5 ujutru, nezvanično saznaju srbijanski mediji.
Ovakve mjere je najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video: