Predviđanja Univerziteta Kolumbija: Redukcijom trećine socijalnih kontakata SAD bi dostigle vrhunac epidemije krajem aprila

Dok smanjenje fizičke distance od 20 odsto, drastično mijenja sliku, tada se epidemiološki pik može očekivati srediinom maja i, prema predviđanjima Univerziteta Kolumbija, povećava broj dnevnih slučajeva na čak 30 hiljada
4822 pregleda 0 komentar(a)
Njujork, SAD, Foto: AP
Njujork, SAD, Foto: AP

Istraživači Mailmen škole za javno zdravlje Univerziteta Kolumbija objavili su predviđanja kada bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle dostići vrhunac epidemije, te u skladu sa tim kako bi kriva zaraženih koronavirusom mogla opadati na osnovu nivoa mjera socijalne, odnosno fizičke distance.

Podaci pokazuju da 30 odsto smanjenja socijalnih kontakata bi moglo doprinijeti da vrhunac epidemije SAD dostigne do kraja aprila.

Dok smanjenje fizičke distance od 20 odsto, drastično mijenja sliku, tada se epidemiološki pik može očekivati srediinom maja i, prema predviđanjima Univerziteta Kolumbija, povećava broj dnevnih slučajeva na čak 30 hiljada.

Bitnost projekcija Univerziteta Kolumbije, pokazuje to što njihova predviđanja koristi Radna grupa za borbu protiv koronavirusa Bijele kuće, Centar za kotrolu bolesti, uprava grada Njujorka i mnoge druge vlade širom SAD.

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija su istakli da njihovi podaci ne uključuju lokalne razlike, te da se u pojedinim područijima očekuju drugačiji "pikovi" u različitom vremenu, čak i sa dosljednim smanjenjem socijalnih kontakata za 30 odsto.

Model koji je razvio istraživački tim Kolumbija uključuje epidemiološku tranziciju i broj smrtnih slučajeva, kretanje stanovništva po gradskim i državnim linijama i informacije poput kapaciteta bolnica za hitne slučajeve, te sve informacije koje nisu bile dostupne u vrijeme originalnog modeliranja.

Ovo je jedna od niza nedavno ažuriranih projekcija stručnjaka za javno zdravlje, epidemiologa i medicinskih istraživača koji ističu da će ublažavanje mjera socijalnog distanciranja sada imati katastrofalne posljedice u smislu produženja i pogoršanja širenja COVID-19, a takođe o oporezivanju zdravstvenih resursa (a da ne spominjemo zaposlene na prvim linijama).

U međuvremenu, mnoge države u svijetu su krenuli sa ublažavanjem mjera.

Bonus video: