POHVALE SA SVIH STRANA

Oči svijeta uprte u Angelu Merkel

Politički sahranjena, njemačka kancelarka Angela Merkel digla se iz mrtvih. Borba protiv korone donijela joj je veliki ugled kako u zemlji tako i u svijetu
12016 pregleda 5 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: AP, AP, AP
Angela Merkel, Foto: AP, AP, AP
Ažurirano: 25.04.2020. 11:41h

Politički posmatrači su kancelarku Angelu Merkel više puta otpisali. Nakon slabog izbornog rezultata CDU na izborima za Bundestag 2017. poslije odstupanja s funkcije šefice CDU 2018. nakon pokušaja njenog bivšeg konkurenta Fridriha Merca da preuzme političko vođstvo 2018. i 2020. - kritičari su je odbrojavali dane. 

Čak su i "njeni ljudi" u klubu poslanika CDU/CSU očekivali povlačenje sredinom 2019. Ali, ništa od toga. Jer, Angela Merkel je poput stare Folksvagenove-bube: pouzdana, jednostavna, bez ukrasa i pomalo neudobna.

Izrael i Novi Zeland, Tanzanija i Argentina

Angela Merkel odavno nije bila popularna kao sada. Kako u zemlji tako u inostranstvu. 

"Mediji ovdje u Izraelu, vide je kao jednu od najjačih liderki svijeta",  kaže za DW Amišai Štajn dopisnik izraelskog javnog TV-servisa. Njemačka u Izraelu izaziva dosta pažnje. A u vrijeme korone, na kancelarku Merkel se gleda kao na vodeću političku ličnost "koja je u stanju da na razumljiv način objasni situaciju".

Ova novinarska procjena iz Izraela podudara se sa komentarima iz štampe širom svijeta, kao i političkim ocjenama ili glasovima sa društvenih mreža.

U martu je "New Zealand Herald" istakao: "Njemačko vođstvo zablistalo je u krizi čak i ako mu se vlast osipa". Njemačka i Merkel su, nastavlja ovaj list, "pobjednici" u krizi i sa svojom strategijom "uzor" u borbi protiv pandemije.

Sa afričkog kontinenta bilježimo dvije izjave sa društvenih mreža Tanzanije. Filbert Jonatan Kjenšambi na Tviteru piše da je njemačka šefica vlade "prepoznala duh vremena u borbi protiv korone", dok Alistide Elias Bjamungu dodaje: "Čestitamo kancelarki Angeli Merkel!"

U komentaru objavljenom u "Clarinu", najčitanijem dnevnom listu u Argentini, Rikardo Roa piše: "65-godišnja doktorka fizike, ćerka luteranskog pastora i profesorke latinskog jezika, odrasla u Istočnoj Njemačkoj, čak i poslije 15 godina na vlasti ponaša se poput normalne osobe". A sada, u vrijeme korona-krize, Angela Merkel je "jedna od rijetkih političarki" koja ne gleda da sama sebe spasi već se pokazala kao sjajan vođa".

"Komunicira sa preciznošću i strogoćom naučnice, smiruje i razoružava histerične. Ona je pravi vođa", zaključio je ovaj latinoamerički komentator.

"Atipično i sentimentalno"

To su pohvale koje odaju da je tako nešto rijetkost na svjetskoj političkoj sceni. A stižu i iz Velike Britanije i SAD. 

"Njemačka šefica vlade već sedmicama koristi svoju karakterističnu racionalnost, kombinovanu sa atipičnom sentimentalnošću", navodi se u podužem članku koji je objavio "Atlantic". A iz Londona jedna koleginica javlja da na gotovo svakoj vladinoj konferenciji za novinare predstavnici sedme sile pitaju svoje političare zašto ne slijede primjer Njemačke.

A šta se dešava sa Njemačkom? Tu je sva pažnja usmjerena na vrijeme nakon Angele Merkel. Kada se sredinom aprila približavala 20. godišnjica od kako je Merkel preuzela predsedavanje CDU skoro da nije bilo nikoga, ko bi na to podsetio. Ali, zahvaljujući pandemiji korone kancelarka Merkel je u poslednjem ARD-ovom istraživanju javnog mnjenja postigla najviši stepen popularnosti od 2017.

Pohvale sa svih strana

Zbog čega Angela Merkel uživa poštovanje širom svijeta? Član Bundestaga Andreas Nik, koji je ujedno i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, kaže: 

"Za razliku od mnogih nas u Njemačkoj, međunarodni posmatrači i kolege iz drugih parlamenata prepoznaju sa puno više dubine i pronicljivosti posebnost Angele Merkel i njenog načina odlučivanja i vođenja zemlje".

U to spada i kontrast u odnosu na iskustva sa političkim vođstvima u sopstvenim zemljama, dodaje Nik.

"Merkel ima pragmatičan pristup, uvijek analitičan, pažljivo razmatran, protestantski trezven i osvježavajuće nesujetan". Ona je naučnica koja je iskusila propast sistema u DDR i njegove ideologije a uz to je još i žena".

Andreas Nik je političar CDU i zagovornik kursa Angele Merkel. Šta bi drugo mogao reći? Ali poštovanje prema kancelarkinom kursu stiže i s druge strane političkog spektra.

Premijer Tiringena Bodo Ramelov (partija Ljevice) je političar koji preko video-konferencija u vrijeme korone stalno ima kontakt sa kancelarkom. On kaže da ona djeluje "kao krizna menadžerka i komunikatorka". Otkriva da je njeno ponašanje "prijatno, smirujuće i fokusirano na cilj, što je posebno vidljivo u dobro strukturiranim video i telefonskim konferencijama". To "unosi određenu spokoj u veoma kompleksne i složene rasprave".

Merkel bez maske

Tokom ove pandemije Angela Merkel se nikada nije pojavila sa zaštitnom maskom. Ona je jednostavno Merkel i možda kao političarka nikad prije nije bila u toj mjeri naučnica kao sada.

Njen analitički pristup uvijek je stavlja ispred drugih. To je ono što inače nervira Njemce ili ih uspavljuje. Da nema korone, ove subote bi se birao šef CDU i nasljednik Anegret Kramp-Karenbauer, koja je nakon Angele Merkel preuzela vođstvo u partiji. Sada međutim, mjesto na čelu CDU vjerovatno neće biti popunjeno do decembra. A Merkel će 1. jula kao njemačka kancelarka preuzeti predsjedavanje Savjetom EU.

Ipak, uz svu trenutnu euforiju, mnogi gledaju na vrijeme poslije Angele Merkel. Priča o koroni u Njemačkoj u poslednjem izdanju "Sunday Timesa" u osnovi više nije priča o kancelarki. Fotografija prikazuje Angelu Merkel i bavarskog premijera Markusa Zedera. Naslov glasi "Korona-Kajzer u jurišu za naslednika Angele Merkel". A Amišai Štajn iz Tel Aviva dodaje: "Drugi razlog za pažnju koju kancelarka uživa na međunarodnom planu je taj što se još ne zna ko dolazi posle nje…"