Egipat: U Luksoru pronađena mumija stara 3.600 godina

U grobnici je otkriven drveni sanduk dimenzija 1,75 x 0,33 metra, a u njemu su bili mumificirani posmrtni ostaci 15-godišnje devojke.U kovčegu je bila i drvena Šabti figura umotana u laneni zavoj, a na sebi je imala izrezbaren tekst koji otkriva identitet sahranjene devojke po imenu Đehuti
1296 pregleda 0 komentar(a)
Luksor, Foto: Shutterstock
Luksor, Foto: Shutterstock

Egipatski i španski arheolozi pronašli su mumiju staru 3.600 godina u gradu Luksoru, na istočnoj obali Nila.

U grobnici je otkriven drveni sanduk dimenzija 1,75 x 0,33 metra, a u njemu su bili mumificirani posmrtni ostaci 15-godišnje devojke.U kovčegu je bila i drvena Šabti figura umotana u laneni zavoj, a na sebi je imala izrezbaren tekst koji otkriva identitet sahranjene devojke po imenu Đehuti.

Kako strani mediji prenose, spolja bijeli a iznutra crveni sanduk datira iz perioda 17. faraonske dinastije, dakle 1.600 godina prije nove ere.

U jednodjelnom javorovom sanduku pronađene su četiri ogrlice izrađene od dragog kamenja različitih boja, u uhu mumije bila je bakarna naušnica, a pri dnu kožne sandale ofarbane u crveno.

Na sandalama su bili izgravirani motivi koji predstavljaju boga Bes, mačke, koze, cveće...Mumija je u sanduku bila položena na desnu stranu, a pronašli su je egipatski i španski arheolozi koji već neko vrijeme vrše istraživanja na tom području.

Bonus video: