deterdžentima pokušavali da isperu sinuse

Raste broj trovanja u SAD nakon Trampovog savjeta o ubrizgavanju izbjeljivača

Predsjednik SAD prije par dana zatekao medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za koronavirus
19614 pregleda 18 komentar(a)
Tramp, Foto: AP, AP
Tramp, Foto: AP, AP
Ažurirano: 26.04.2020. 08:23h

Direktorica američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Ilinoj, Ngoki Ezike, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u posljednja dva dana, javlja CNN.

Rekla je kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali da isperu sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mješavinu izbjeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus.

“Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno”, rekla je Ezike, piše CNN.

Tramp predložio ubrizgavanje dezinficijensa 

Predsjednik SAD Donald Tramp zatekao medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za koronavirus. Njegove komentare stručnjaci su nazvali neodgovornima i opasnima. Tramp je prije dva dana na dnevnom presu o koronavirusu sugerisao kako bi ubrizgavanje dezinfekcionog sredstva poput izopropilnog alkohola u tijelo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tijela bolesnika od koronavirusa UV zracima, nešto što je opovrgnuo doktor na samom presu, podsjeća Indeks.

"Pretpostavimo da udarimo tijelo velikim UV zrakom, ili nekim drugim moćnim zračenjem", rekao je Tramp i potom se okrenuo doktorici Debori Berks, koordinatorki za borbu protiv koronavirusa Bijele kuće, i dodao: "Mislim da ste rekli kako to još niste provjerili, ali da ćete testirati."

"Ja sam onda rekao što bi se moglo dogoditi ako dovedemo zrak unutar tijela, što se može napraviti kroz kožu ili na neki drugi način pa ste rekli da ćete i to testirati. Onda sam vidio dezinfekciona sredstva koja unište virus u minuti, postoji li način da napravimo tako nešto, kroz injekciju ili čišćenje? Da sredstvo uđe nekako u pluća. To bi bilo zanimljivo provjeriti."

Sjutradan tvrdio da je sve bio sarkazam

Potom je upitao dr Berks o tome je li čula za tretman liječenja koronavirusa toplotom i zracima.

"Ne kao tretman. Mislim, temperatura je dobra stvar, pomaže tijelu da odgovori na bolest, ali nisam još vidjela tretman pomoću toplote ili zračenja", završila je berks dok joj je Tramp odgovorio da bi bilo jako dobro kada bi se tako nešto provjerilo.

Sutradan je tvrdio kako je sve rekao sarkastično.