Sablasna posljedica ograničenja kretanja: Pandemija porodičnog nasilja

„Porast nasilja nas nije iznenadio, to je zapravo upotreba nasilja koja je već postojala u ljudima“, kazala je Eva Giberti, osnivačica programa “Žrtve protiv nasilja u Argentini”
5685 pregleda 1 komentar(a)
U Velikoj Britaniji od kada je uveden karantin ubijeno 14 žena i dvoje djece, Foto: Shutterstock
U Velikoj Britaniji od kada je uveden karantin ubijeno 14 žena i dvoje djece, Foto: Shutterstock

Mjere ograničavanja kretanja širom svijeta pomažu u usporavanju širenja kovida-19, ali imaju i jednu sablasnu posljedicu: povećanje porodičnog nasilja, naročito u Latinskoj Americi gdje je skoro 20 miliona žena i djevojčica budu žrtve seksualnog i fizičkog nasilja svake godine.

U gradovima od Buenos Ajresa do Meksiko Sitija, Santjaga, Sao Paula i La Paza, porodice i pojedinci su zatvoreni u svojim domovima na do sada nezabilježen način i često im je dozvoljeno da iz kuće izađu samo u hitnim situacijama i kako bi kupili osnovne namirnice.

Tužioci, grupe za podršku žrtvama, ženski pokreti i Ujedinjene nacije tvrde da je ovo izazvalo porast porodičnog nasilja nad ženama.

Oni navode povećan broj poziva na linije za pomoć žrtvama.

U pojedinim državama, poput Meksika i Brazila došlo je do porasta zvaničnih prijavljivanja zlostavljanja, dok je u drugim, uključujući Čile i Boliviju, zabilježen pad broja prijava.

Tužioci i UN organizacija “Žene” tvrde da je broj prijava pao ne zbog smanjenja nasilja, već zbog toga što su žene manje u prilici da potraže pomoć ili prijave zlostavljače preko normalnih kanala.

„Porast nasilja nas nije iznenadio, to je zapravo upotreba nasilja koja je već postojala u ljudima“, kazala je Eva Giberti, osnivačica programa “Žrtve protiv nasilja u Argentini”.

„U normalnim okolnostima to je donekle ograničeno“.

Argentinska SOS linija za žrtve zlostavljanja, koju podržava ministarstvo pravde, zabilježila je u aprilu porast poziva od 67 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon što je u zemlji uveden karantin 20. marta.

Organizacija UN “Žene” u izvještaju od srijede navela je da ima dokaza o porastu nasilja nad ženama u Meksiku, Brazilu i Kolumbiji, a da je u Argentini udvostručen broj femicida tokom karantina. Prije pandemije, argentinska vlada je procijenila da je na svakih 23 sata ubijena po jedna žena. „Porodično nasilje izgleda kao još jedna pandemija“, kazala je Lusia Vasalo, rediteljka čiji se film „Linija 137“ bavi ovom temom.

Bojazni zbog porasta porodičnog nasilja rastu širom svijeta, a strahuje se da su žrtve ućutkane u Italiji, raste broj poziva u pomoć u Španiji, a britanskim poslanicima je predstavljan izvještaj u kojem se navodi da je u porodičnom nasilju od početka karantina ubijeno najmanje 14 žena i dvoje djece. To je najveći broj žrtava porodičnog nasilja u ovom periodu u Britaniji u posljednjih 11 godina.

U Sjedinjenim Državama sistemi za sprečavanje zlostavljanja djece su praktično paralisani usljed restriktivnih mjera.

U Latinskoj Americi strahuje se da je nasilje nad ženama koje je već bilo prisutno u velikoj mjeri sada dodatno povećano. U ovom regionu su tokom protekle godine zabilježene velike demonstracije žena protiv muške agresije i zlostavljanja.

„U sadašnjoj situaciji ograničenog kretanja, žene su zatvorene sa svojim zlostavljačima i nemaju gdje da odu“, kazala je za Rojters Marija Noel Baeza, direktorka regionalnog ogranka UN “Žene”.

„Prošle godine smo imali 3800 femicida u ovom regionu, pitanje je koliko ćemo ih imati ove godine“, kazala je ona.

U Čileu vlasti su saopštile da se broj poziva zbog porodičnog nasilja povećao za 70 odsto tokom prvog vikenda karantina. Vlada je pojačala kanale za savjetovanja i trudila se da ostavi otvorenim skloništa za žene izložene riziku.

Evelin Matei, gradonačelnica bogate četvrti Providensia u Santjagu, kazala je za Rojters da je broj poziva za pomoć od lokalne kancelarije koja pruža pravnu pomoć, psihološko savjetovanje i socijalnu pomoć povećan za pet puta tokom karantina.

Međutim, zvanične prijave zbog porodičnog nasilja opale su za 40 odsto u prvoj polovini aprila u Čileu, saopšteno je iz kabineta državnog tužioca, što je prema mišljenju nadležnih posljedica ograničenog kretanja žena.

„To vjerovatno ima veze sa činjenicom da se nasilje odvija unutar doma, ali da žene ne mogu da izađu, ne usuđuju se da izađu“, kazala je Matei.

U brazilskoj državi Sao Paolo, koja je najteže pogođena pandemijom i gdje su uvedene stroge mjere izolacije, prošlog mjeseca je došlo do porasta od 45 odsto nasilja nad ženama i slučajeva gdje je policija reagovala, saopštila je organizacija Brazilski forum za javnu bezbjednost.

U Meksiku prijave porodičnog nasilja policiji porasle su za oko četvrtinu u martu u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su zvanični podaci.

„Od uvođenja karantina, povećan je broj prijava zbog porodičnog nasilja, a tu je i psihološko nasilje“, kazala je Blanka Akino, direktorka opštinskog Instituta za žene Verakruza, meksičke države sa nejvećom stopom femicida.

Arusiu Unda, iz meksičke feminističke organizacije Bruhas del mar, koja savjetuje žene u slučajevima zlostavljanja, kazala je da su u početku dobijali dosta poziva od susjeda koji čuju svađe u drugim kućama.

Takođe je kazala da je došlo do porasta „digitalnog nasilja“ i nedavno je povećan broj žena koje bi jednostavno da pobjegnu zlostavljačima.

„Sada imamo puno žena koje traže savjet kako da napuste kuću i odvedu djecu, a da partner poslije ne može da ih traži nazad pravnim sredstvima“, kazala je ona.

U Kolumbiji, dnevni broj poziva za prijavu nasilja povećan je za 130 odsto tokom prvih 18 dana nacionalnog karantina, pokazali su zvanični podaci. Karantin je produžen do 11. maja

Marta Dilon, argentinska novinarka i jedna od osnivača ženskog pokreta „Ni una menos“, kazala je da žene širom svijeta pokušavaju da se ujedine kako bi se pozabavile ovom temom.

„Muško nasilje se povećalo u uslovima karantina, socijalne izolacije... Mi feministkinje to govorimo u Italiji, Turskoj i Sjedinjenim Državama. Zajedno sastavljamo dokument koji će biti naš manifest“, kazala je ona za Rojters.

Indijka silovana u karantinskoj ustanovi

Jednu Indijku u pokrajini Radžastan silovala je grupa muškaraca u školi, gdje ju je policija poslala u karantin tokom noći u okviru restriktivnih mjera za suzbijanje pandemije.

Incident se dogodio prošle nedjelje kada je žrtva potražila sklonište u policijskoj stanici nakon što je kilometrima pješačila i izgubila se na putu do svog rodnog sela.

Policija ju je smjestila u školsku zgradu, gdje su je silovala trojica muškaraca, prenio je Rojters. Silovatelji su, prema riječima lokalnih zvaničnika uhapšeni i nalaze se u zatvoru.

Žrtva je stara između 40 i 45 godina, navela je u izjavi policiji da je hodala nekoliko dana prije nego što je stigla u selo u kojem je silovana.

Policija tvrdi da je smještena u karantin u školi kako bi je testirali na kovid-19 jer nijesu znali sa kim je sve bila u kontaktu i da li je zaražena.

Zbog mjera ograničavanja kretanja koje je uveo premijer Narendra Modi prošlog mjeseca desetine hiljada Indijaca izgubilo je posao u gradovima i primorani su da danima hodaju kako bi stigli do svojih domova u ruralnim djelovima Indije.

Mnogi od njih se sada nalaze u pretrpanim karantinskim centrima gdje je bilo izvještaja o brutalnom nasilju, naročito nad ženama.

Bonus video: