NIJE PRVI SLUČAJ

Gdje je Kim Džong Un: Tradicija sjevernokorejskog nestajanja iz javnosti

Bivšeg lidera Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, koji je živio do 1994, vodeće južnokorejske novine su proglasile mrtvim 1986. godine
8126 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Beta, Beta, Beta
Kim Džong Un, Foto: Beta, Beta, Beta

Dvonedjeljno odsustvo lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una izazvalo je glasine da je teško bolestan, ali to nije prvi slučaj da neko iz vladajuće sjvernokorejske elite nestane iz javnosti.

Kako navodi AP, razlozi za odsustvo iz javnosti nekad su bile stvarne nevolje, kao što su smrt, bolest ili čistke, ali su često takozvani nestanci jednostavno bili posljedica ogromne radoznalosti za ono što se događa u izolovanoj zemlji s nuklearnim naoružanjem čije je rukovodstvo obavijeno debelim velom tajne.

AP navodi da je u prošlosti zabilježeno više slučajeva sjevernokorejskih zvaničnika koji su nestali iz javnosti ali su izvještaji o njihovoj smrti bili preuranjeni.

Bivšeg lidera Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, koji je živio do 1994, vodeće južnokorejske novine su proglasile mrtvim 1986. godine.

Vijest o smrti najomraženijeg čovjeka u Južnoj Koreji izazvala je euforiju ali i paniku zbog moguće nestabilnosti na granici.

Nakon što su i drugi mediji počeli da prenose vijest o njegovoj navodnoj smrti, veliki vođa se pojavio na aerodromu u Pjongjangu gdje je dočekao delegaciju Mongolije.

Najtiražnije južnokorejske novine nikada nisu objavile ispravku ali su se formalno izvinile prošlog mjeseca na obilježavanju stogodišnjice osnivanja.

I Kim Džong Il, otac sadašnjeg sjevernokorejskog lidera, takođe je bio predmet nebrojenih izvještaja i glasina.

Snažna eksplozija 2004. godine na željezničkoj stanici na granici Sjeverne Koreje sa Kinom podstakla je glasine o pokušaju atentata na lidera koji je tuda prošao nekoliko sati ranije vraćajući se iz Pekinga. 

U sudaru dva voza koji su prevozili naftu poginulo je i povrijeđeno na hiljade ljudi ali nikada nije potvrđena veza ove nesreće sa prolaskom lidera.

Kad je Kim Džong Il 2011. stvarno umro, poslije višegodišnjeg pogoršanja zdravlja i sve rjeđeg pojavljivanja u javnosti, spoljni svijet nije imao pojma dok sjevernokorejski državni mediji to nisu objavili, dva dana kasnije.

I njegova nekada moćna sestra Kim Kjong Hui proglašena je mrtvom 2015, kada je Si-En-En objavio da ju je brat otrovao. 

Ona se međutim pojavila u januaru, snimljena na jednom koncertu kraj nećaka.

Ni aktuelnom sjevernokorejskom vođi ovo nije prvi nestanak iz javnosti - 2014. nije ga bilo gotovo šest sedmica poslije čega se pojavio sa štapom.

Preporučujemo za Vas