Oboljenje povezano sa koronavirusom napada djecu?

Britanski i italijanski naučnici upozoravaju na porast broja djece sa simptomima sličnim Kavasakijevoj bolesti i sindromu toksičnog šoka
12981 pregleda 2 komentar(a)
Najmanje 14 djece u Britaniji je u teškom stanju sa sličnim simptomima, Foto: AP
Najmanje 14 djece u Britaniji je u teškom stanju sa sličnim simptomima, Foto: AP
Ažurirano: 29.04.2020. 08:00h

Italijanski i britanski medicinski eksperti istražuju moguću povezanost između pandemije koronavirusa i teškog inflamatornog oboljenja među djecom koja stižu u bolnicu sa visokom temperaturom i zakrčenim arterijama.

Ljekari ovo misteriozno oboljenje upoređuju sa nizom drugih stanja, uključujući sindrom toksičnog šoka i Kavasakijev sindrom.

Ljekari u sjevernoj Italiji, jednoj od najteže pogođenih oblasti tokom pandemije, prijavili su porast broja djece mlađe od devet godina u teškom zdravstvenom stanju koje izgleda kao Kavasakijev sindrom, koji je češći u djelovima Azije.

Jedna dječja bolnica u Bergamu je imala više od 20 slučajeva teškog vaskularnog zapaljenja u proteklih mjesec dana. „To je šest puta više nego što bilježimo na godišnjem nivou“, kazao je kardiolog pedijatar Mateo Čufreda.

Djeca su imala visoku temperaturu i snažan bol u stomaku a neka su imala i osip na koži.

Ljekare je zabrinulo to što su analize krvi pokazale teško upalno stanje, slično kao kod starijih pacijenata oboljelih od kovida-19.

Britanske vlasti su prijavile da se namjanje 12-oro djece, od kojih su pojedina bila pozitivna na kovid-19, nalazi u bolnici u teškom stanju.

Usljed toga, britanska Nacionalna zdravstvena služba izdala je ove nedjelje upozorenje da „postoji sve veća zabrinutost da se inflamatorni sindrom povezan sa Sars-CoV-2 pojavljuje kod djece u Britaniji, ili da možda postoji drugi do sada neidentifikovani infektivni patogen koji je povezan sa ovim slučajevima“.

Zdravstvene vlasti u Britaniji poslale su hitno obavještenje pedijatrima širom Britanije da na odjeljenjima intenzivne njege ima teško bolesne djece sa neuobičajenim simptomima.

Jedna verzija upozorenja poslata je svim specijalistima koji rade na odjeljenjima intenzivne njege u britanskim bolnicama.

Ljekarima je rečeno da „djecu sa ovakvim simptomima podvrgnu analizama krvi i tretiraju kao hitne slučajeve“.

Britanski ministar Met Henkok kazao je ranije juče da „ima djece koja su preminula, a koja nijesu imala hronična oboljenja“, ali je kasnije iz njegovog kabineta pojašnjeno da je mislio na djecu koja su preminula od kovida-19, ali da to još nije povezano sa misterioznim oboljenjem.

U Engleskoj je zabilježeno najmanje devet smrtnih slučajeva mlađih od 19 godina od novog kovida-19.

„To je nova bolest za koju smatramo da je možda izazvana koronavirusom i kovidom-19, nijesmo 100 odsto sigurni jer neki od pacijenata koje smo testirali nijesu bili pozitivni, stoga sada puno istražujemo ali to jeste nešto što nas zabrinjava“, kazao je Henkok.

Do sada se vjerovalo da su djeca, u odnosu na svoje roditelje i djedove i bake, manje podložna smrtonosnim komplikacijama koje izaziva novi koronavirus, mada misteriozna inflamatorna bolest primijećena u Britaniji, Španiji i Italiji može zahtijevati ponovnu procjenu.

„Govorimo o izuzetno malom broju slučajeva, stoga to nije razlog za paniku, ali jeste za zabrinutost“, kazao je Henkok.

Kavasakijeva bolest, čiji je uzrok nepoznat, povezuje se sa visokom temperaturom, osipom na koži, oticanjem žlijezdi i u teškim slučajevima, zapaljenjem srčanih arterija.

Djeca koja su pozitivna na kovid-19 ili na njegova antitijela, manifestovala su gastrointestinalne simptome, poput bola u stomaku, povraćanja i dijareje u proteklih dvije nedjelje, saopštilo je u ponedjeljak špansko udruženje pedijatara.

Mada su djeca inače bila dobrog zdravlja, njihovo stanje u roku od nekoliko sati se može drastično pogoršati i izazvati šok sa tahikardijom, niskim krvim pritiskom i sindromom toksičnog šoka. Roditelji treba da budu oprezni i obavezno kontaktiraju ljekare ukoliko su zabrinuti za zdravlje svoje djece, kazala je Viktorija Etkins, zamjenica britanskog ministra unutrašnjih poslova. „Ovo nam pokazuje koliko se virus brzo kreće i koliko su njegove posljedice bez presedana“, kazala je Etkins za Skaj njuz.

Dok se koronavirus širi svijetom, naučnici sve više saznaju o načinima na koje bolest djeluje.

Vodeći australijski ekspert za infektivne bolesti kod djece Dejvid Burgner kazao je da izgleda da kovid-19 napada krvne sudove jednako kao što napada respiratorni sistem.

„Postoji sve više izvještaja da je bolest koju vidimo kod odraslih, iznenadno pogoršanje nakon nedjelju dana zapravo uzrokovano promjenama u krvnim sudovima a ne promjenama u plućima“, kazao je.

„Promjene o kojima čujemo iz Britanije, a koje su tipične za Kavasakijev sindrom ili sindrom toksičnog šoka, to su bolesti koje dominantno pogađaju krvne sudove“, kazao je Burgner.

Bonus video: