SZO: Djelovali smo brzo i odlučno

Agencija, sa sjedištem u Ženevi, suočava se zadnjih nedjelja sa sve više kritika na račun njenog odgovora na koronakrizu, a posebno oštri tonovi stižu iz SAD
1295 pregleda 2 komentar(a)
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejesus branio je postupanje te organizacije tokom pandemije koronavirusa i kazao da su djelovali "brzo i odlučno".

Agencija, sa sjedištem u Ženevi, suočava se zadnjih nedjelja sa sve više kritika na račun njenog odgovora na koronakrizu, a posebno oštri tonovi stižu iz SAD, koje su sa 400 miliona dolara godišnje bile najizdašnjiji donator sve dok predsjednik Donald Tramp nije prekinuo finansiranje, piše Hina.

"SZO je od početka djelovala brzo i odlučno u svom odgovoru na koronavirus kako bi upozorila svijet. Oglasili smo uzbunu rano i često smo je oglašavali", kazao je Gebrejesus.

On je podsjetio da je SZO posljednjih mjeseci obučio 2,3 miliona zdravstvenih radnika, dostavio milione testova, te je čak u tim teškim trenucima uz pomoć udruženja "Global Zitizen" omogućio ljudima u karantinu i malo zabave, smijeha i muzike uz humanitarni televizijski spektakl za podršku zdravstvenim radnicima u kojem je učestvovala i pop zvijezda Lejdi Gaga.

Dio prikupljenog novca otišao je i fondu Svjetske zdravstvene organizacije )COVID-19 Solidarity Response Fund.)

"Samo jednu stvar nijesmo napravili - nijesmo odustali", kazao je Gebrejesus.

Bonus video: