Komersant: Rusija ispostavila račun SAD za pomoć na više od 600.000 dolara

Pozivajući se na Ej Bi Si njuz (ABC News), Komersant navodi da je Rusija dostavila SAD 45 aparata za mehaničku ventilaciju pluća, maske koje potpuno prekrivaju lice, medicinske rukavice, zaštitnu medicinsku odeću
1448 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je isporučila Americi račun na nešto više od 600.000 dolara za humanitarnu pomoć koju joj je dostavila u borbi protiv koronavirusa, ali je Amerika postavila pitanje koristi te pomoći, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

Komersant navodi, pozivajući se na Ej Bi Si njuz (ABC News), da je Rusija dostavila SAD 45 aparata za mehaničku ventilaciju pluća, maske koje potpuno prekrivaju lice, medicinske rukavice, zaštitnu medicinsku odeću.

List navodi da dostavljeni aparati za vještačku ventilaciju pluća nisu predviđeni za napon u mreži od 110 volti, koliko je u Americi, već za 220.

Navodi se takođe da nije jasna funkcija zaštitnih maski M-95, koje odgovaraju vojnim standardima od bioloških i hemijskih napada, pošto su medicinarima neophodne maske sa klasom zaštite 95.

Komersant podseća da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo da je isporuka Americi "humanitarna", a da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na društvenim mrežama postavilo saopštenje o tome sa haštegom #RussiaHelps. U isto vrijeme, dodaje list, američki Stejt Department je isticao komercijalni karakter te pomoći.

Bonus video: