KORONAVIRUS

LIVE BLOG U Italiji od koronavirusa umrlo 30.201 ljudi, u Hrvatskoj danas 36 novozaraženih

U Crnoj Gori je od početka dešavanja od koronavirusa umrlo osam osoba, a 324 su inficirane
2591 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Ilustracija, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Ažurirano: 08.05.2020. 19:21h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori je od početka dešavanja od koronavirusa umrlo osam osoba, a 324 su inficirane.

U Sjevernoj Makedoniji preminuo je još jedan pacijent sa koronavirusom i broj umlih od te bolesti je dostigao 90, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku (facebook.com/filipce.venko) napisao da su u prethodna 24 sata obavljena 242 testiranja i da je potvrđeno 14 novih slučajeva, tako da je ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije 1.586.

Filipče je istakao da je Institut za javno zdravlje Severne Makedonije danas registrovao 20 novih pacijenta koji su ozdravili i da je broj izliječenih povećan na 1.099, a da je aktivno 397 slučajeva "kovida 19".

U Japanu je, prvi put od 31. marta, zabilježeno manje od 100 zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou.
Prema navodima Ministarstva zdravlja, u četvrtak je registrovano 95 slučajeva, dok je šest osoba preminulo.
Širom zemlje zaraženo je 16.259 ljudi, dok je 570 osoba preminulo. Od tog broja, 712 slučajeva i 13 žrtava je sa kruzera "Dajmond princes".
Broj preminulih drastično manji
Ukupno je registrovano 187.859 slučajeva, saopštio je centar za borbu protiv krize koronavirusa U Rusiji je u protekla 24 sata zabilježeno 10.699 slučajeva koronavirusa, što je šesti dan zaredom da taj broj prelazi 10.000. Ukupno je registrovano 187.859 slučajeva, saopštio je centar za borbu protiv krize koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Novih osam žrtava
U posljednja 24 časa potvrđeno je 45 novih slučajeva koronavirusa U Bosni i Hercegovni u protekla 24 časa osam osoba je preminulo od koronavirusa, čime je ukupan broj žrtava porastao na 98. Preminule su dvije starije žene iz Broda i Teslića, liječene u bolnici u Doboju, te šest pacijenata liječenih u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka.
Vijesti.me | Sourcefabric
Skoro 136.000 oboljelih
Jedan od najstarijih medicinskih časopisa The Lancet smatra da je najveći problem za zemlju koja treba da odgovori na rastući problem epidemije taj što je na njenom čelu čovjek poput Žaira Bolsonara Više od 300.000 ljudi pozitivno je na južnoameričkom kontintentu, koji je pandemiija virusa zahvatila posljednji, a Brazil sa skoro 136.000 oboljelih, prema procjenama stručnjaka, klizi ka tome da postane novo svjetsko žarište, piše The Brazilian report.
Vijesti.me | Sourcefabric
"Nešto se dogodilo"
„Vjerovatno je to bila nesmotrenost. Neko je bio glup", dodao je Tramp Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp posljednjih nedjelja ne propušta priliku da odstoje otrovne strelice u pravcu Kine po pitanju stvaranja i(li) širenja koronavirusa. „Nešto se dogodilo", rekao je Tramp, misleći na laboratoriju za virusologiju u Vuhanu, i tako odgovorio novinarima potkrijepivši svoju teoriju još jednim neodređenim argumentom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Zvaničnici Kine i SAD su u telefonskom razgovoru dogovorili jačanje makroekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti javnog zdravlja, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.
Potpredsjednik kineske vlade Liu He, ministar finansija SAD Stiven Mnučin i američki trgovinski zvaničnik Robert Lajtizer takođe su dogovorili da će dve države zajedno raditi na stvaranju povoljnog okruženja za sprovođenje prve faze trgovinskog sporazuma, koji je postignut početkom ove godine.
Australija će popustiti mjere uvedene da uspore širenje koronavirusa u tri koraka, najavio je premijer Skot Morison.
Istakao je da je cilj da se sva ograničenja uklone do jula.
Kina je u prethodna 24 časa registrovala jedan slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj zabilježenih slučajeva u toj zemlji je 82.886, dok su preminule 4.633 osobe.
Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će se svakodnevno testirati na koronavirus, nakon što je utvrđeno da je njegov lični pomoćnik pozitivan.
Tramp je rekao da je imao "vrlo malo ličnog kontakta" sa zaraženim pomoćnikom. Situaciju je opisao kao "pomalo neobičnu".
Bijela kuća je juče saopštila da predsjednik Tramp i potpredsjednik Majk Pens nijesu pozitivni na koronavirus.