zabrinuti za zdravlje iranaca

Iran: Spremni smo na razmjenu zatvorenika sa SAD-om

Teheran i Vašington još su u neprijateljskijim odnosima nakon što se američki predsjednik Donald Tramp 2018. povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. i vratio sankcije Teheranu koje su naštetile iranskoj ekonomiji
1100 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran  je spreman na potpunu razmjenu zatvorenika sa Sjedinjenim Državama, rekao je zvaničnik iranske vlade Ali Rabiei, piše u nedjelju iranski portal Kabaronline. 

"Spremni smo razmijeniti iranske i američke zatvorenike i razgovarati o tom pitanju, ali Amerikanci još nisu odgovorili", rekao je Rabiei. 

"Zabrinuti smo za sigurnost i zdravlje Iranaca u zatvorima. Ameriku smatramo odgovornom za sigurnost Iranaca u krizi koronavirusa", rekao je Rabiei. 

SAD i Iran razmijenili su zatvorenike 2019. u rijetkom činu saradnje dugogodišnjih neprijatelja. Američki student Ksije  Vang tri godine je bio zatvoren u Iranu zbog optužbi za špijunažu, a iranski istraživač matičnih stanica Masud Sulejmani  pritvoren je u SAD-u zbog kršenja sankcija. 

Teheran i Vašington  još su u neprijateljskijim odnosima nakon što se američki predsjednik Donald Tramp 2018. povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. i vratio sankcije Teheranu koje su naštetile iranskoj ekonomiji.

"Nema potrebe da treća zemlja posreduje između Irana i Amerike za razmjenu zatvorenika", navodi Rabiei. 

Troje iranskih dužnosnika rekli su za Reuters prošle nedelje da se radi na razmjeni zatvorenika između dviju zemalja.

Majkl Vajt, veteran američke mornarice koji je zarobljen u Iranu od 2018., vjerojatno je kandidat za razmjenu. Pušten je iz zatvora sredinom marta zbog zdravstvene krize, ali je i dalje u Iranu. 

SAD će deportirati iranskog profesora Sirousa Asgarija koji je oslobođen optužbi za krađu trgovinskih tajni čim dobije medicinsku potvrdu za izlazak iz zemlje, rekli su američki i iranski zvaničnici u utorak.