Visoke cijene ljekova mogu otežati pristup liječenju koronavirusa

Farmaceutske kompanije često brane svoje cijene pozivajući se na visoke početne troškove koje imaju. Međutim, prilikom izračunavanja generičke verzije lijeka, istraživači su uzeli u obzir troškove izvoza, takse, pa čak i maržu profita u iznosu od 10 odsto.
432 pregleda 0 komentar(a)
ljekovi, Foto: Shutterstock, Shutterstock
ljekovi, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Postojeći ljekovi mogu pomoći u prevazilaženju epidemije koronavirusa dok se čeka na prolanazak vakcine, ali visoke cijene koje postavljaju farmaceutske kompanije će, ako se dokaže da su postojeći ljekovi zaista učinkoviti, vjerovatno spriječiti veliki broj oboljelih da dobiju adekvatno liječenje.

Studija koja je ovog mjeseca objavljena u Journal of Virus Eradication proučila je devet ljekova koji su prepoznati kao mogući ljekovi protiv Kovida19 i u različitim su fazama kliničkih ispitivanja širom svijeta. Tim istraživača je pratio cijenu po kojima se ovi ljekovi prodaju u zemljama u kojima su dostupni podaci o tome. Zatim su izračunali koliko bi mogla koštati generička verzija ovih ljekova.

Na primjer, izrada sofosbuvira (lijeka koji se trenutno koristi u liječenju hepatitisa C) košta oko pet dolara, dok njegova trenutna cijena u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 18, 610 dolara.

Prikaz cijena sofosbuvira
Prikaz cijena sofosbuvira

Pirfenidone, lijek koji se koristi protiv fibroze pluća, košta oko 31 dolar za liječenje u trajanju od 28 dana. U Sjedinjenim Američkim Državama, kurs cijene liječenja se kreće oko 9,606 dolara ili 6,513 dolara, ukoliko su pacijenti u mogućnosti da dobiju lijek putem Odjeljenja ratnih veterana. Iako su Sjedinjene Američke Država na vrhu liste, cijena ovih ljekova je prilično visoka i u drugim djelovima svijeta, kurs cijena se kreće oko 2,561 dolar u Ujedinjenom Kraljevstvu i oko 2,344 u Francuskoj.

Prikaz cijena lijeka pirfenidone
Prikaz cijena lijeka pirfenidone

Farmaceutske kompanije često brane svoje cijene pozivajući se na visoke početne troškove koje imaju. Međutim, prilikom izračunavanja generičke verzije lijeka, istraživači su uzeli u obzir troškove izvoza, takse, pa čak i maržu profita u iznosu od 10 odsto.

U nekim slučajevima su farmaceutske kompanije smanjile svoje troškove, zahvaljujući subvencijama koje su primale od države. U slučaju remdesivira, lijeka koji je reklamiran od strane najboljeg stručnjaka za infektivne bolesti u vladi SAD-a, doktora Entonija Faučija, izjava o reklamiranju je kasnije ublažena u British Medical Journal, kada su istraživači izrazili nužnost za oprezom u pogledu efikasnosti lijeka.

Prikaz cijena lijeka chloroquine
Prikaz cijena lijeka chloroquine

Gilead Sciences, kompanija koja proizvodi remdesivir, profitirala je najmanje 79 miliona dolara iz finansiranja američke vlade. Uprkos činjenici da su američki poreski obveznici doprinijeli razvoju lijeka, ova kompanija je najavila da više neće obezbjeđivati hitnu dostupnost ovom lijeku. Zatim je, nakon brojnih kritika, ova kompanija najavila da će cjelokupne zalihe remdesivira donirati američkoj vladi.

Krajem marta, Uprava za hranu i ljekove je dala „orphan“ status lijeka Gilead kompaniji, što znači da ona ima isključivo pravo da sedam godina zarađuje prodajom remdesivira. Ovaj status lijeka se obično dodjeljuje za liječenje rijetkih bolesti, a ne onih poput koronavirusa, na koji je preko milion ljudi pozitivno testirano u Sjedinjenim Američkim Državama (dok su mnogi od njih zaraženi, ali još uvijek nijesu testirani).

Prikaz cijena  hydroxychloroquine
Prikaz cijena hydroxychloroquine

Kompanija Gilead, koja je prošle godine ostvarila zaradu u iznosu od pet milijardi dolara, ima bliske veze sa američkom administracijom. Između 2011. i 2017. godine, Joe Grogan je lobirao za ovu kompaniju, a sada radi u Bijeloj Kući, u okviru operativne grupe za koronavirus.

Govoreći putem telefona, nakon smjene u londonskoj bolnici, jedan od autora sprovedene studije, doktor Jacob Levi, objasnio je: „Postoji duga istorija velikih farmaceutskih kompanija koje naplaćuju nepotrebne i neopdavdano visoke cijene ljekova, čak i ako su zaista potrošile veoma malo na istraživanje i razvoj tog lijeka“.

Kako je dodao Levi: „To je u prošlosti bilo izuzetno uobičajeno sa ljekovima protiv zaraznih bolesti, poput hepatitisa i HIV-a, ne možemo dozvoliti da se to desi i sa ljekovima protiv koronavirusa. U suprotnom, dogodile bi se stotine hiljada slučajeva preventivnih smrti i zdravstvena nejednakost među siromašnima bi se znanto pogoršala“.

Bonus video: