SAD i dalje žarište svjetske pandemije

Tramp o upozorenju glavnog američkog epidemiologa: To je neprihvatljivo

Fauci je kazao kako ne misli da će se škole moći otvoriti do jeseni, kao i da ne vjeruje da će do tada na tržište stići vakcina.
1667 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Ažurirano: 14.05.2020. 11:03h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih država, Donald Tramp, nazvao je upozorenje vodećeg stručnjaka za infektivne bolesti u SAD-u neprihvatljivim.

Doktor Entoni Fauči, koji se od početka krize nalazi u odboru Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa, upozorio je kako prerano otvaranje država u zemlji može dovesti do teških posljedica, podsjeća Indeks.

"Ako preskočimo kontrolne točke, rizikujemo višestruka ponovna izbijanja zaraze po cijeloj zemlji. To neće rezultirati samo bespotrebnom patnjom i smrtnim slučajevima nego će nas zapravo i unazaditi na povratku u normalno stanje", upozorio je Fauči.

"Za mene to nije prihvatljivo"

Fauci je dodao kako ne misli da će se škole moći otvoriti do jeseni kao i da ne vjeruje da će do tada na tržište stići vakcina.

"Gledajte, on želi zadovoljiti sve strane. Iznenađen sam njegovim odgovorom, iskreno, za mene to nije prihvatljivo, pogotovo njegovo mišljenje o otvaranju škola. Jedino bi bilo prihvatljivo da profesori i učitelji dobiju još koju sedmicu prije nego što se vrate jer ova bolest napada starije i hronično oboljele."

Napomenuo je kako je situacija oko djece drugačija i da zbog toga nema mjesta za brigu.

"Kada pogledamo statistiku oko studenata i djece, brojke su nevjerojatne", rekao je Trump i usput izrazio podršku guvernerima koji idu prema ponovnom otvaranju, te kritikovao one koji i dalje imaju restriktivne mjere.

Nijedna država SAD-a nije zadovoljila kriterijum od 14-dnevnog uzastopnog pada slučajeva prije popuštanja mjera, no puno njih je krenulo u popuštanje.

SAD je i dalje žarište svjetske pandemije s više od milion i 400 hiljada zabilježenih slučajeva novog koronavirusa. Više od 85 hiljada ljudi je preminulo, a više od 310 hiljada se oporavilo.

Preporučujemo za Vas