"potencijalno nezakonit čin"

Tramp smijenio inspektora Stejt departmenta koji je otvorio istragu o Pompeu

Neimenovani predstavnik demokrata u Kongresu izjavio je da je Linik otvorio istragu zbog žalbe prema kojima je Pompeo zlostavljao jednu osobu koju je imenovala vlada, kako bi obavljala lične zadatke za njega i njegovu suprugu
1994 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Američki predsjednik Donald Tramp smijenio je istražitelja vlade koji je otvorio istragu o šefu diplomatije Majklu Pompeu, izjavio je danas član Kongresa iz redova demokrata Eliot Engel ocjenjujući da je u pitanju "potencijalno nezakonit čin".

Stejt department potvrdio je smjenu generalnog inspektora Stiva Linika ali nije naveo razlog.

Engel koji prevodi Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma Kongresa, rekao je da je Linik otvorio istragu o Pompeu.

"Činjenica da je Linik smijenjen usred takve istrage ukazuje da je to potencijalno nezakonit čin", rekao je Engel.

Neimenovani predstavnik demokrata u Kongresu izjavio je da je Linik otvorio istragu zbog žalbe prema kojima je Pompeo zlostavljao jednu osobu koju je imenovala vlada, kako bi obavljala lične zadatke za njega i njegovu suprugu.

Pompeo često putuje po svijetu avionom američke vlade u pratnji supruge Suzan, što izaziva negodovanje jer ona nema nikakvu zvaničnu ulogu.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je da je Linik kažnjen jer je "časno ispunio svoju dužnost zaštite Ustava i nacionalne bezbjednosti".

Linik koji je po profesiji tužilac, imenovan je 2013. godine za nadgledanje troškova od 70 milijardi dolara koliko je dodijeljeno američkoj diplomatiji. Njega je imenovala prethodna administracija, bivšeg predsjednika Baraka Obame.

Umesto Linika biće imenovan Stiven Ejkard, bivši saradnik američkog potpredsjednika Majka Pensa. Ejkard je od prošle godine na čelu kancelarije inostranih misija u Stejt departmentu. Zadužen je za odnose sa diplomatama u SAD.

Preporučujemo za Vas