DEMOKRATE U KONGRESU POKRENULE ISTRAGU

Zašto je Tramp otpustio generalnog inspektora: Štitio Pompea od Linikove istrage?

"Mi se protivimo politički motivisanom otpuštanju generalnog inspektora", naveo je predsjednik odbora za spoljnopolitička pitanja u američkom Senatu u pismu administraciji u kome je najavio istragu
3635 pregleda 1 komentar(a)
Linik, Foto: AP
Linik, Foto: AP
Ažurirano: 17.05.2020. 14:10h

Demokrate u američkom Kongresu pokrenule su istragu o odluci predsjednika Donalda Trampa da otpusti generealnog inspektora Stejt departmenta Stiva Linika.

Demokrate su juče zatražile da Bijela kuća preda sve zapise u vezi sa Trampovom odlukom da otpusti generealnog inspektora Stejt departmenta i pozvali na odgovornost državnog sekretara Majka Pompea zbog "mogućeg nezakonitog djela osvete."

Prema navodima demokrata, Linik je otpušten jer je pokrenuo istragu protiv državnog sekretara Majka Pompea zbog sumnje na zloupotrebu položaja.

Majk Pompeo, Donald Tramp
Pompeo i Tramp(Foto: AP)

"Mi se protivimo politički motivisanom otpuštanju generalnog inspektora", naveo je predsjednik odbora za spoljnopolitička pitanja u američkom Senatu u pismu administraciji u kome je najavio istragu.

Tramp je u petak objavio da je otpustio generealnog inspektora Stejt departmenta Stiva Linika, izabranika Obamine administracije čija je kancelarija bila kritična prema onome što Stejt department smatra političkom pristrasnošću, što je samo jedan u nizu otkaza koje je Tramp dao zaposlenima u nezavisnim nadzornim telima.

Predsjedavajući odbora za spoljnopolitička pitanja u američkom Senatu kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez poslali su pisma Bijeloj kući, Stejt departmentu i kancelariji generalnog inspektora tražeći da službenici administracije sačuvaju sve zapisnike vezane za Linikov otkaz i dostave ih odborima do narednog petka.

Oni su rekli da "vjeruju da će Bijela kuća u potpunosti sarađivati u istrazi".

Engel je kritikovao Trampa da je otpustio Linika kako bi zaštitio "jednog od najodanijih", državnog sekretara Majka Pompea.

Stejt Department je potvrdio smjenu glavnog inspektora Stiva Linika, bez navođenja razloga.

Preporučujemo za Vas