"VELIKI BROJ ZEMALJA IGNORISAO PREPORUKE SZO"

Gutereš: Svijet plaća visoku cijenu zbog različitih strategija u borbi protiv pandemije

Svjetska zdravstvena skupština se nada da će konsenzusom usvojiti rezoluciju koju je podnijela EU a kojom se traži što brže pokretanje procesa procjene kako bi se ispitao međunarodni zdravstveni odgovor i mjere SZO u borbi protiv pandemije
307 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Gutereš, Foto: Reuters, Reuters, Reuters

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kritikovao je danas zemlje koje su "ignorisale preporuke" Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) vezano za pandemiju koronavirusa, i ocijenio da je svijet platio "visoku cijenu" različitih strategija.

"Vidjeli smo izraze solidarnosti, ali veoma malo jedinstva u našem odgovoru na kovid-19. Zemlje su slijedile različite strategije, ponekad kontradiktorne, a svi plaćamo visoku cijenu", izjavio je Gutereš na video konferenciji na otvaranju godišnjeg sastanka Svetske zdravstvene skupštine.

Generalni sekretar UN je takođe ukazao da je "veliki broj zemalja ignorisao preporuke SZO".

"Kao posljedica toga, virus se proširio po svijetu i sada ide ka zemljama na jugu gdje bi mogao da ima još razornije posledice", upozorio je Gutereš i pozvao da se uloži "veliki multilateralni napor" s obzirom na ovu "tragediju".

"Nadam se da će istraživanje vakcine moći da bude polazna tačka", ocenio je on.

Svjetska zdravstvena skupština, koja se prvi put u istoriji održava virtuelno, trajaće samo dva dana zbog pandemije koronavirusa.

Uprkos tenzijama između Vašingtona i Pekinga, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju koju je podnijela Evropska unija. Rezolucijom se traži što brže pokretanje procesa procjene kako bi se ispitao međunarodni zdravstveni odgovor i mjere SZO u borbi protiv pandemije.

U rezoluciji se takođe poziva na "univerzalan, brz i pravičan pristup svim proizvodima (...) potrebnim da bi se odgovorilo na pandemiju", i ističe uloga "vakcinacije velikog obima protiv kovida-19, kao globalnog javnog dobra da bi se spriječilo, zaustavilo i eliminisalo prenošenje u cilju zaustavljanja pandemije".

Neimenovani izvor evropske diplomatije rekao je da će usvajanje rezolucije konsenzusom biti "važan rezultat zato što će SZO biti prvi svjetski forum koji se jednoglasno saglasio oko nekog teksta".

Prema tom izvoru, u rezoluciji se postavljaju i "teška" pitanja, uključujući porijeklo virusa i reformu SZO, koju traže SAD.

"Nijedna tema nije izbjegnuta" u rezoluciji, posebno kad je riječ o "nastavku reforme SZO i njenih kapaciteta koji su se pokazali nedovoljnim za spriječavanje krize ovih razmjera", dodao je u izjavi Frans presu taj evropski izvor.

Američki ambasador u UN u Ženevi Endru Bremberg izrazio je u petak nadu da će se SAD "pridružiti konsenzusu".