Tramp: Obama je bio jako nesposoban

Tramp se kasnije zahvalio Obami i Bidenu na Tviteru, gdje je napisao da njihovi postupci pomažu njegovoj kampanji.
950 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters

Američki predsjednik, Donald Tramp, izjavio je da je njegov prethodnik Barak Obama bio jako nesposoban, odgovorivši mu tako na indirektnu kritiku da ne zna upravljati zemljom u vrijeme krize, prenosi Hina.

"Više nego išta drugo, ova pandemija je u potpunosti i konačno strgnula zavjesu nad idejom da mnogi na javnim dužnostima znaju što rade", rekao je Obama u subotu, u rijetkoj javnoj kritici aktualne administracije. "Neki od njih se čak i ne prave da znaju."

Na povratku iz Camp Davida, gdje je boravio za vikend, Tramp je kazao da nije vidio Obamin govor.

"Gledajte, bio je nekompetentan predsjednik. To je sve što mogu reći", rekao je Tramp novinarima.

"Jako nekompetentan", dodao je.

Obama, čija je popularnost i dalje mnogo veća od Trampove, u svom govoru nije direktno spomenuo aktuelnog predsjednika.

Fokus na Obamu

Tramp je u protekle tri i po godine mandata često bio fokusiran na Obamu i silno se trudio dokazati da je bolji od njega. Tako je i prošle sedmice napadao svog prethodnika i njegovog potpredsjednika, Džoa Bidena, zbog, kako tvrdi, velikih afera i zloupotrebe položaja.

Tramp tvrdi da su Obama i Biden znali da FBI istražuje Mihaela Flejna, bivšeg kratkotrajnog Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je kasnije priznao 2017. godine da je lagao FBI-ju o razgovorima s ruskim veleposlanikom u SAD-u.

Nedavno je državni advokat, Viliam Bar, odbacio slučaj protiv Flejna, ali savezni sudija kojem je dodijeljen slučaj svejedno bi mogao izreći presudu.

Tramp optužuje prethodnu administraciju da je špijunirala Flejna, člana njegovog izbornog odbora, kako bi kompromitirala njegovu kampanju, što je Tramp nazvao "Obamagejt", aludirajući na aferu Votergejt, kada se za vrijeme mandata republikanskog predsjednika, Ričarda Niksona, prisluškivalo sjedište Demokratske stranke, nakon čega je Nikson podnio ostavku.

Obamagejt

Tramp tvrdi da je "Obamagejt" veća afera od Votergejta.

Nazvao je istragu protiv Flejna"najvećom političkom obmanom u istoriji", u intervjuu za Fox News.

"Sve to vam je Obama. To je i Biden. Ti su ljudi korumpirani. Cijela stvar je korumpirana i uhvatili smo ih", rekao je Tramp.

Kasnije se Tramp zahvalio Obami i Bidenu na Tviteru te je napisao da njihovi postupci pomažu njegovoj kampanji.

"Zapamtite, (Obama) i Uspavani Džo (Biden) razlozi su zašto sam ja u Bijeloj kući", napisao je na Tviteru.

Tramp je takođe više puta isticao da je Obama dijelom odgovoran za krizu izazvanu koronavirusom, zbog lošeg odgovora na epidemiju svinjske gripe.

Bonus video: