NAJAVIO PREDSJEDNIK SI ĐINPING

Kina će obezbijediti dvije milijarde dolara za odgovor na pandemiju koronavirusa

"Sa svijetom smo bezrezervno dijelili iskustvo kontrole epoidemije i liječenja", rekao je Si, "učinili smo sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo zemljama kojima je to bilo potrebno"
1014 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Pekinga, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Detalj iz Pekinga, Foto: AP, AP, AP, AP, AP

Predsednik Si Đinping rekao je danas da će Kina obezbijediti dvije milijarde dolara tokom naredne dvije godine da bi pomogla suzbijanje pandemije novog koronavirusa.

Ta Sijeva najava na video-konferenciji na početku Godišnje skupštine Svjetske zdravstvene organizacije potpuna je suprotnost politici SAD koje su najavile da će obustaviti finansiranje SZO, podsjeća agencija AP.

Si je rekao da je Kina "najblagovremenije" dostavila SZO i nizu država sve relevantne podatke o epidemiji, uključujući "genetsku sekvencu virusa".

"Sa svijetom smo bezrezervno dijelili iskustvo kontrole epoidemije i liječenja", rekao je Si, "učinili smo sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo zemljama kojima je to bilo potrebno".

Dvije milijarde dolara u naredne dvije godine podržaće napore za odgovor na KOVID-19, posebno u zemljama u razvoju, rekao je Si.

Govoreći o vakcini, Si je dodao da će njen razvoj i raspodjela u Kini biti "javno dobro".

Predsjednik je rekao da podržava predlog za "sveobuhvatno razmatranje globalnog odgovora na pandemiju", ali tako da to "bude zasnovano na nauci i profesionalizmu i voćstvu SZO, a sprovedeno na objektivan i nepristrasan način".

Uprkos tenzijama između Vašingtona i Pekinga, niz država se nada da će Godišnja skupština SZO prihvatiti rezoluciju kojom Evropska unija traži da se što prije ocijeni postupanje SZO tokom pandemije.

SZO je 30. januara objavila da je epidemija koronavirusa "globalna zdravstvena opasnost", što je najviši nivo pripravnosti.

Narednih nedjelja SZO je upozorila države da se "smanjuje mogućnost" sprječavanja prenošenja virusa po svijetu.

Međutim, zvaničnici SZO su najprije ponavljali da je prenošenje tog virusa "ograničeno", zatim su rekli da nije prenosiv kao grip, a potom su govorili da se KOVID-19 širi brže nego grip. 

SZO je pandemiju proglasila 11. marta, tek pošto su od novog koronavirusa već umrle hiljade ljudi širom sveta i izbile velike epidemije u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i drugdje.