Testiranje na majmunima nije zaustavilo širenje koronavirusa

Kandidat za vakcinu trenutno prolazi i kroz ljudska testiranja u Velikoj Britaniji. Vlada je već dogovorila proizvodnju više od 30 miliona doza budu li testiranja uspješna, a u istraživanje je uloženo više od 50 miliona funti
2138 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Kandidat za vakcinu protiv koronavirusa sa Univerziteta u Oksfordu ne zaustavlja virus u majmunima i moguće je da je samo djelomično učinkovit, upozoravaju stručnjaci, a o ovome piše Telegraf.

Testiranje na majmunima nije zaustavilo širenje virusa među životinjama i podiglo je sumnje o djelotvornosti na ljudima te daljem napretku u istraživanju, prenosi Indeks.

Kandidat za vakcinu trenutno prolazi i kroz ljudska testiranja u Velikoj Britaniji. Vlada je već dogovorila proizvodnju više od 30 miliona doza budu li testiranja uspješna, a u istraživanje je uloženo više od 50 miliona funti.

"Svi vakcinisani majmuni s vakcinom Oksforda postali su inficirani. Nije postojala razlika u stanju vakcinisanih i nevakcinisanih majmuna, svi su bili zaraženi", napisao je u članku na Forbsu Dr Vilijam Haseltin, bivši profesor na Harvardu.

Džonatan Bol, profesor molekularne virologije na Univerzitetu Notingem kaže da takvi podaci sugerišu kako kandidat za vakcinu s Oksforda ne može spriječiti širenje virusa.

"To što nije bilo razlike u stanju između vakcinisanih i nevakcinisanih majmuna je vrlo značajno. Ako se isto dogodi s ljudima, vakcina neće spriječiti širenje zaraze. Smatram da ovo otkriće zahtijeva preispitivanje testiranja iste vakcine na ljudima."

Do sada je svaka faza istraživanja ove vakcina bila uspješna i najavljivao se mogući dolazak na tržište već na jesen bude li sve u redu. Vakcina s Oksforda imala je status najozbiljnijeg kandidata za borbu protiv koronavirusa, ali ovo je sigurno korak unazad, slažu se stručnjaci.

Bonus video: