na jesen će znati efikasnost eksprimentalne vakcine

Američka laboratorija Moderna poziva Evropu da brzo naruči buduću vakcinu za koronu

"Potrebno je izmedju šest i devet mjeseci od kad dobijemo porudžbinu i trenutka kada možemo da obezbijedimo vakcinu, treba kupiti sirovine, mašine, zaposliti saradnike i obučiti ih", rekao je generalni direktor Moderne Stefan Bansel za jednu televiziju
3438 pregleda 1 komentar(a)
Moderna, Foto: BETA/AP
Moderna, Foto: BETA/AP

Američka biotehnološka firma Moderna koja je objavila ohrabrujuće rezultate za svoju eksperimentalnu vakcinu za koronavirus, pozvala je danas evropske zemlje da brzo naprave narudžbe pošto je datum isporuke od šest do devet mjeseci od kada se vakcina poruči.

"Potrebno je izmedju šest i devet mjeseci od kad dobijemo porudžbinu i trenutka kada možemo da obezbijedimo vakcinu, treba kupiti sirovine, mašine, zaposliti saradnike i obučiti ih", rekao je generalni direktor Moderne Stefan Bansel za jednu televiziju.

On je rekao da tamo gdje mu je potrebna pomoć od evropskih vlada, a koju još ne vidi, je da naprave porudžbine. Dodao je da svaki dan koji prođe da evropske vlade nisu napravile porudžbinu to je dan kasnije za lansiranje vakcine u Evropi.

On je rekao da će na jesen znati efikasnost eksprimentalne vakcine, kada se napravi studija faze tri.

Po njegovim riječima u najoptimističnijem scenariju, ako sve prođe dobro, a ima 50 razloga zbog kojih bi moglo da kasni, nije nemoguće da oko oktobra, novembra ta kompanija ima dovoljno podataka da ocijeni efikasnost vakcine i da može da podnese zahtev regulatornim agencijama u Evropi i SAD da je odobre.

U SAD odobrenje bi moglo da traje nekoliko nedelja umjesto šest mjeseci u okviru ubrzane procedure, rekao je Bansel.

Njegova kompanija je nedavno objavila da ulazi u partnerstvo sa firmom Lonza da proizvede do milijardu doza godišnje.

"U SAD ćemo biti potpuno sposobni da obezbijedimo američko tržište", a Evropa će se snabdevati sa lokacije u Švajcarskoj, rekao je on.

Preporučujemo za Vas