Države stale u zaštitu SZO

Nakon Trampovih kritika i prijetnji da će trajno ukinuti finansiranje SZO, Tedros Gebrejesus kazao da će ta organizacija nastaviti da predvodi globalnu bitku protiv pandemije
2263 pregleda 1 komentar(a)
Sa dvodnevnog ministarskog zasjedanja država članica SZO, Foto: WHO
Sa dvodnevnog ministarskog zasjedanja država članica SZO, Foto: WHO
Ažurirano: 20.05.2020. 07:39h

Države članice podržale su rezoluciju u kojoj se izražava snažna podrška Svjetskoj zdravsvenoj organizaciji, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp ponovo napao ovu organizaciju UN, dajući joj 30 dana da sprovede reforme ili će u suprotnom SAD trajno prekinuti njeno finansiranje.

Rezolucija u kojoj se podržava rukovodstvo SZO i poziva na sprovođenje istrage o globalnoj reakciji na pandemiju koronavirusa dobila je podršku na godišnjem ministarskom zasjedanju SZO.

Tedros Adanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, zahvalio je „mnogim državama članicama koje su izrazile svoju podršku i solidarnost“ tokom ministarskog zasijedanja i istakao da SZO „više od svih želi utvrđivanje odgvornosti“. On je, kako prenosi Rojters, kazao da će SZO nastaviti da predvodi globalnu bitku protiv pandemije koronavirusa koja „prijeti da pocijepa tkanje međunarodne saradnje“.

Tedros se u jučerašnjem obraćanju nije osvrnuo na prijetnje trajnim ukidanjem finansiranja koje je Tramp uputio SZO.

Predsjednik SAD je u ponedjeljak ponovo kritikovao SZO, uputivši opsežno pismo u kojem je istakao američko uvjerenje da ova organizacija nije dovoljno nezavisna od Kine, i da blagonaklono prihvata objašnjenja Pekinga o porijeklu epidemije koronavirusa.

Tramp je ponovo zgranuo međunarodnu javnosti i stručnjake kada je juče kazao da preventivno uzima hidroksihlorokin, lijek protiv malarije, iako njegovo dejstvo protiv kovida-19 nije dokazano, a poznato je da taj lijek ima brojne neželjene efekte.

Dok se pandemija u SAD pogoršava, a druge države počinju oprezni oporavak, Tramp prema pisanju „Gardijana“ pokušava da okrivi Kinu i SZO. On u pismu optužuje SZO da uporno ponavlja greške što je dovelo do gubitka hiljada života, a da nijesu ispoštovani interesi Amerike.

„Ukoliko se SZO ne obaveže na velika značajna poboljšanja u sljedećih 30 dana, privremeno zamrzavanje američkog finansiranja SZO učiniću trajnim i preispitati naše članstvo“, poručio je Tramp.

tramp
Prijeti ukidanjem finansiranja SZO: Tramp(Foto: AP)

Njegov napad je tempiran da se poklopi sa početkom dvodnevnog zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine, na kojoj je juče konačno podržan nacrt rezolucje kojom se podržava nezavisna i nepristrasna istraga o ponašanju SZO tokom krize.

Rezolucija, koju je podržao kineski predsjednik Si Đinping i koju je uglavnom sastavila Evropska unija, ne podrazumijeva vrstu istrage koja se fokusira na ponašanje Kine kakvu su prethodno zamišljale Australija i SAD. Kinesko ministarstvo inostranih poslova tvrdi da je nova rezolucija potpuno različita od politički motivisane istrage koju je tražila Australija.

Kina je Trampovo pismo opisala kao klevetničko, a medicinski eksperti su kazali da se Trampovim kritikama SZO može efikasno pozabaviti samo ako se toj organizaciji daju nova ovlaščenja nad zdravstvenim politikama država članica, čemu se Tramp protivi.

Pokušaji SAD da promijene dio rezolucije koji se odnosi na univerzalni pristup vakcinama naišao je na otpor afričkih država. SAD su željele da rezolucija sadrži dio u kojem se pominje ohrabrivanje inovacija što bi farmaceutskim kompanijama pružilo garancije na profit od vakcina.

EU diplomate, svjesne da je SZO postala platforma za Trampovu kampanju za reizbor, fokusirale su se na pokušaje da minimalizuju sukob SAD i Kine tokom zasjedanja i, kako piše britanski list, i dalje se nadaju da kompromisna rezolucija može umanjiti štetu i možda otvoriti put za Trampa da odloži konačni raskid sa SZO.

U Briselu, EU je stala na stranu SZO, pozivajući sve države da podrže tu organizaciju suočenu sa Trampovim napadima.

Žozep Borel, evropski šef diplomatije, distancirao se od Trampovih kritika rekavši: „Rezolucija naglašava važnost reagovanja na krizu kroz solidarnost i multilateralnu saradnju pod okriljem Ujedinjenih nacija. Pohvaljujemo SZO zbog njene vodeće uloge u usmjeravanju reakcije na krizu“. SZO redovno sprovodi istrage o reagovanju tokom većih epidemija, stoga prava borba ukoliko SAD ostanu u ovoj organizaciji UN odvijaće se oko preciziranja toka istrage i imenovanja šefa istrage, piše „Gardijan“. Gubitak američkih finansija bio bi težak udarac za SZO pošto su SAD tokom 2019. godine dale više od 400 milijardi toj organizaciji, ili oko 15 odsto njenog budžeta. Reforma načina na koji se SZO finansira je neophodna pošto ova organizacija u velikoj mjeri zavisi od dobrovoljnih doprinosa država i filantropa kao što je Fondacija Gejts. Mnoge evropske države takođe žele reformu SZO, ali smatraju da su Trampove prijetnje kontraproduktivne jer samo jačaju kineski uticaj u Africi i otežavaju reforme. Kina je juče djelovala generalno zadovoljna rezultatom zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine, osjetivši da je Tramp zbog agresivne taktike sve više izolovan. Rusija je takođe osudila pokušaje SAD da „razbije“ SZO, a zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov kazao je da postoje drugi načini poboljšanja rada pozivajući na reforme. „Mi smo protiv razbijanja SZO, koji bi se odnosio na političke ili geopolitičke interese jedne države, a to su SAD”, rekao je Rjabkov. On je dodao da se Moskva protivi politizaciji „bilo čega što je povezano sa epidemijom koronavirusa“, „slabljenjem SZO i pretvaranjem te organizacije u platformu za političke obračune“.

Infobox (): Lažne tvrdnje u Trampovom pismu „Gardijan“ navodi da su pojedine tvrdnje u pismu koje je Tramp uputio šefu SZO lažne, poput one da je Tajvan upozorio na prenos sa čovjeka na čovjeka 31. decembra. Tog dana, Tajvan je uputio pismo SZO naglašavajući prijavljeni porast neobjašnjenih slučajeva upale pluća u Vuhanu u Kini i da su pacijenti u izolaciji, tražeći dodatna pojašnjenja. Medicinski časopis „Lancet“, za koji Tramp u pismu netačno tvrdi da je objavio izvještaj o virusu krajem 2019. godine, objavio je juče saopštenje. „Ova tvrdnja je činjenično netačna“, navodi se u reakciji uredništva lista. „Lancet u decembru 2019. nije objavio nikakav izvještaj, u kojem pominje virus ili epidemiju u Vuhanu ili bilo gdje drugo u Kini... Tvrdnje iznijete protiv SZO u pismu predsjednika Trampa su ozbiljne i škode naporima za jačanje međunarodne saradnje u cilju kontrole ove pandemije. Od suštinskog je značaja da izvještaj o svakoj globalnoj reakciji bude zasnovan na tačnim činjenicama o onome što se događalo u decembru i januaru“.

Bonus video: