Hakeri napadaju australijske bolnice i zdravstvo, vlasti zabrinute

Australijska vlada poziva sve zemlje da odmah zaustave sve kibernetičke aktivnosti ili podršku tim aktivnostima.
385 pregleda 0 komentar(a)
Sajber prostor
Sajber prostor

Australija je izrazila zabrinutost zbog hakerskih napada sajber kriminalaca, često uz potporu nekih vlada, na bolnice, te ostale zdravstvene i istraživačke ustanove angažovane na traženju odgovora na pandemiju koronavirusa, piše Hina.

"Vlada je zabrinuta činjenicom da zlonamjerni kibernetički akteri pokušavaju iskoristiti pandemiju za svoje vlastite ciljeve", navelo je danas u zajedničkoj izjavi australijsko ministarstvo vanjskih poslova i centar za trgovinsku i kibernetičku sigurnost.

"Australijska vlada poziva sve zemlje da odmah zaustave sve kibernetičke aktivnosti ili podršku tim aktivnostima", naveo je u izjavi australijski ministar za kibernetičke poslove, Tobias Feakin, ne navodeći na koje se zemlje to odnosi.

Pozivaju i druge da "pojačaju budnost"

Australija je sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama postigla saglasnost o saradnji u pitanjima sajber kriminala, ali i o tome da svjesno ne dopuste korištenje svoje teritorije za "međunarodna protivpravna djela".

"Pozivamo takođe sve zemlje da pojačaju budnost i preduzmu sve razumne mjere kako bi osigurale da se zlonamjerna kibernetička aktivnost ne preduzima sa njihovih teritorija", istaknuo je Feakin.

Australija pomaže svojim regionalnim komšijama da ojačaju svoju kibernetičku odbranu tokom krize izazvane pandemijom.

Napadi - od jednostavnih do visoko sofisticiranih

Šefica australijskog centra za kibernetičku sigurnost, Ebigejl Bredšo, navela je da preduzeti napadi idu od onih jednostavnih do visoko sofisticiranih.

Početkom maja ovaj je centar, koji djeluje u sklopu nacionalne obavještajne agencije, upozorio kako hakeri koje potpomažu neke države aktivno napadaju organizacije u sektoru zdravstva i zdravstveno-istraživačke ustanove i laboratorije tokom pandemije kovida-19.

"Vjerovatno traže informacije i intelektualno vlasništvo povezano s razvojem vakcina, liječenjem, istraživanjima i uopšte odgovorom na pandemiju", istaknuo je centar.

Bonus video: