Administracija SAD iskoristila situaciju oko pandemije: Deportovali djecu migrante usred noći

Federalne vlasti opravdanje za takav postupak nalaze u Zakonu iz 1944. koji predsjedniku daje široka prava kako bi spriječio ozbiljne prijetnje po zemlju i njene građane, a koje bi izazvalo prenošenje neke zarazne bolesti poput koronavirusa
1546 pregleda 0 komentar(a)
Sa granice SAD-Meksiko, Foto: AP
Sa granice SAD-Meksiko, Foto: AP

Američka administracija je od početka izbijanja pandemije koronavirusa iz zemlje deportovala stotine djece i tinejdžera migranata, piše Njujork tajms.

Dodaje da je u nekim slučajevima "prebacivanje preko granice" vršeno bez obavještavanja njihovih familija.

Više od 900 djece i tinejdžera prebačeno je preko američke granice, a da im nadležni nisu pružili priliku da razgovaraju sa socijalnim radnikom ili da podnesu zahtjev za azil zbog nasilja u njihovim zemljama, čime je, kako navodi NT, napravljen zaokret u višedecenijskoj ustaljenoj praksi SAD o odnosu prema pristiglim mladim migranitma.

Neka djeca odvođena su usred noći na letove za deportaciju, a da njihove porodice o tome nisu znale ništa.

Deportacije predstavljaju izuzetan zaokret u politici koja se odvijala posljednjih nedjelja na jugozapadnoj granici SAD pokazujući da su odbačene mjere koje su decenijama pružale zaštitu djeci migrantima.

Njujork tajms piše da su gledajući unazad mladi migranti koji su se pojaviljivali na granici bez punoljetnih staratelja uglavnom dobijali utočište, obrazovanje, medicinsku njegu i dug administrativni postupak koji im je omogućavao da se prijave za boravak u SAD. Oni koji bi ipak bili deportovani vraćani su kućama tek nakon što je bilo izvjesno da imaju bezbjedno mjesto za život.

Sada, međutim, neki mladi migranti deportovani su nekoliko sati nakon što su zakoračili na američko tlo, drugi su izvlačeni iz kreveta usred noći i odvođeni na avione koji su ih vraćali u Honduras, Gvatemalu ... Deportovani su i oni koji su zbog zahtjeva za azil bili u zvaničnom postupku.

Neki od te djece i tinejdžera vraćeni su u Centralnu Ameriku, dok su drugi gurnuti nazad u Meksiko, gdje hiljade migranata i dalje živi u nehigijenskim šatorskim kampovima i pretrpanim skloništima.

U martu i aprilu, najnovijem periodu za koji su podaci dostupni, 915 mladih migranata je protjerano ubrzo nakon što su stigli do američke granice, a 60 iz ostalih djelova zemlje.

Njujork tajms piše o Pedru Romeru (16), koji je odveden iz skloništa u Njujorku na Floridu, a potom u Teksas na avion za Honduras, gdje je po slijetanju morao da pozajmi telefon da zove rođaka i moli ga da nađe mjesto gdje će da spava, jer mu je majka ostala u Meksiku na granici kada ju je posljedni put video.

Od kada je koronavirus evidentiran u SAD, Njujork tajms prenosi zvanične podatke prema kojima je 239 djece vraćeno u Gvatemalu, a 183 u Honduras.

Federalne vlasti opravdanje za takav postupak nalaze u Zakonu iz 1944. koji predsjedniku daje široka prava kako bi spriječio ozbiljne prijetnje po zemlju i njene građane, a koje bi izazvalo prenošenje neke zarazne bolesti poput koronavirusa.

Bonus video: