Četvrtina Amerikanaca nema namjeru da primi vakcinu protiv koronavirusa

Dok zdravstveni stručnjaci kažu da je za povratak u normalan život potrebna vakcina da spriječi zarazu, ispitivanje ukazuje i na potencijalni problem sa povjerenjem u američku administraciju koja je pod kritikama zbog kontradiktornih smernica o bezbjednosti tokom pandemije
948 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Četvrtina Amerikanaca jedva ima namjeru ili nema uopšte namjeru da primi vakcinu protiv koronavirusa, zabrinuta zbog rekordnog vremena u kojem se vakcina ispituje i straha od njene bezbjednosti, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Dok zdravstveni stručnjaci kažu da je za povratak u normalan život potrebna vakcina da spriječi zarazu, ispitivanje ukazuje i na potencijalni problem sa povjerenjem u američku administraciju koja je pod kritikama zbog kontradiktornih smernica o bezbjednosti tokom pandemije.

Prema rezultatima ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos, oko 36 odsto ispitanika je reklo da bi ih za vakcinu manje opredijelilo kada bi američki predsjednik Donald Tramp rekao da je bezbjedna, dok bi 14 odsto onda bilo više zainteresovano za injekciju.

Većina ispitanih od 4.426 Amerikanaca rekla je da bi na njih ipak jak uticaj imalo ono što preporučuje Uprava za hranu i ljekove ili rezultati sveobuhvatnih kliničkih studija koji bi potvrdili da je vakcina bezbjedna.

Tramp je obećao da će vakcina biti gotova do kraja godine, iako je u prosjeku potrebno 10 godina i više da bi se znalo da je vakcina efikasna i sigurna. Mnogi stručnjaci vjeruju da vakcina koja je u potpunosti prošla ispitivanja i dobila zvanične vladine dozvole, neće moći da bude dostupna pre polovine sledeće godine, piše VOA.

Anketa je sprovedena od 13. do 19. maja.

Bonus video: