"SPREMNI SMO NA MEĐUNARODNU SARADNJU"

Vang Ji: Kina i SAD na ivici novog hladnog rata, politički virus se širi

Napetosti između Pekinga i Vašingtona već su visoke posljednje dvije godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Tramp, i u kome dvije zemlje jedna drugoj uzajamno uvode dodatne carine na uvezenu robu što teško pogađa međunarodnu trgovinu
1414 pregleda 0 komentar(a)
Vang Ji, Foto: AP
Vang Ji, Foto: AP

Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) su na ivici "novog hladnog rata" upozorio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, i izrazio žaljenje zbog obnove tenzija sa Vašingtonom oko epidemije koronavirusa.

Prvi oboljeli od novog koronavirusa prijavljeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu a od tada se virus proširio na cijelu planetu i od njega je umrlo oko 340.000 ljudi.

Predsjednik SAD Donald Tramp posljednjih nedjelja redovno optužuje kineske vlasti da su kasnile da prenesu presudne podatke o ozbiljnosti virusa čije širenje je po njemu moglo da se zaustavi.

"Pored pustošenja izazvanog novim koronavirusom politički virus se širi u SAD. Taj politički virus koristi svaku priliku da napadne i okleveta Kinu", rekao je novinarima šef kineske diplomatije ne navodeći ime američkog predsjednika.

Napetosti između Pekinga i Vašingtona već su visoke posljednje dvije godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Tramp, i u kome dvije zemlje jedna drugoj uzajamno uvode dodatne carine na uvezenu robu što teško pogađa međunarodnu trgovinu.

Pandemija je popela tenzije između te dvije svjetske sile do novih vrhunaca.

"Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD i guraju dvije zemlje na ivicu novog hladnog rata", sa krizom koronavirusa rekao je Vang Ji.

Tramp je pomenuo mogućnost da će tražiti od Pekinga da plati više milijardi dolara odštete zbog štete nanijete pandemijom, i SAD traže međunarodnu istragu o porijeklu virusa.

Vang je rekao da je Kina "spremna" na međunarodnu saradnju da se identifikuje izvor novog korona virusa, dodajući da takva saradnja treba da bude lišena bilo kakvih političkih miješanja.

U ponedjeljak je kineski predsjednik Si Đinping rekao da podržava da se izvrši "sveobuhvatna procjena" svjetskog odgovora na novi koronavirus kada epidemija bude iskorijenjena.

U video poruci upućenoj godišnjoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije Si Đinping je odbacio svaki propust njegove zemlje u upravljanju epidemijom dajući uvjeravanja da je Kina uvijek bila transparentnta i odgovorna o tom pitanju.