PRVI IZRAELSKI PREMIJER KOME SE SUDI DOK JE NA DUŽNOSTI

Proces koji je podijelio zemlju: Nastavak suđenja Netanjahuu 19. jula, on ne mora da dođe u sud

Netanjahu nije ništa govorio za vrijeme jednočasovnog zasijedanja
725 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu u sudnici, Foto: Beta/AP
Benjamin Netanjahu u sudnici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2020. 20:06h

Suđenje premijeru Izraela Banjaminu Netanjahuu za korupciju biće nastavljeno 19.jula, najavljeno je danas na početku tog dogoočekivanog sudskog procesa koji je duboko podijelilo zemlju.

Izraelski premijer neće morati da prisustuvuje narednim saslušanjima u slučaju za koji pravni eksperti kažu da će trajati nekoliko godina.

Netanjahu, prvi premijer Izraela kome se sudi dok je na funkciji, napao je danas popodne po dolasku u okružni sud u Jerusalimu, pravosudni sistem, policiju, tužioce, sudije i medije za zavjeru u cilju da se zbaci sa vlasti protiv volje naroda, prenio je Asošiejted pres.

Ispred suda okupile su se stotine Netanjahuovih pristalica u njegovu odbranu, mašući izraelskim zastavama i transparentima sa porukama osude onoga što su označili korumpiranim tužilaštvom koje teži da svrgne njihovog lidera.

Protivnici Netanjahua demonstrirali su se ispred njegove rezidencije, nazivajući ga "ministrom zločina" i pozivajući ga da podnese ostavku.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednim od njih.

On se tereti da je primao skupe poklone i nudio usluge medijskim mogulima u zamjenu za povoljno izvještavanje o njemu i njegovoj porodici, a poriče sve optužbe.

U sudnicu je ušao sa plavom zaštitnom maskom na licu po propisima uvedenim zbog pandemije koronavirusa.

Troje sudija i advokati su takođe nosili maske.

Netanjahu nije ništa govorio za vrijeme jednočasovnog zasijedanja.

Ustao je samo jednom da kaže da je razumio optužbe.

Prije početka suđenja pozvao je da se ono prenosi uživo preko televizije radi "potpune transparetnosti".

On nije prvi premijer Izraela kome se sudi. Njegov prethodnik Ehud Olmert služio je zatvorsku kaznu zbog korupcije ali je dao ostavku prije početka suđenja, podsjeća AP.

Uprkos optužnici podignutoj zvanično u januaru Netanjahu je zadržao rukovodstvo u konzervativnoj partiji Likud i uspio da se dogovori o koaliciji sa svojim nekadašnjim rivalom, sada partnerom Benijem Gancom, vodjom partije centra Plavo i belo.

Na osnovu tog sporazuma Netanjahu će biti na čelu vlade narednih 18 mjeseci, kada će ga zamijeniti Ganc.

Na osnovu izraelskog zakona premijer nema automatski imunitet od sudskog gonjenja ali takođe nema obavezu da podnese ostavku ako je optužen već samo u slučaju da se proglasi krivim i kada se završi žalbeni postupak, navodi Frans pres.

Ganc je tokom tri uzastopne runde izbora za manje od godinu dana, nad koje se nadvila sjenka optužbi protiv Netanjahua, govorio da neće biti u vladi na čijem je čelu optuženi premijer ali se u aprilu predomislio da izbjegne četvrte izbore.

Danas je taj bivši komandant izraelske vojske izrazio uvjerenje da će suđenje Netanjahuu biti fer i da vjeruje u sudski sistem i policiju.

Njihova vanredna vlada nacionalnog jedistva obrazovana prvenstveno zbog krize nastale usljed pandemije položila je zakletvu prije nedjelju dana.

Netanjahu koji je peti put premijer, prije početka sudjenja danas je predsjedavao prvom sjednicom vlade.

Preporučujemo za Vas