ODBACIO OPTUŽBE

Netanjahu tvrdi da neće prihvatiti nagodbu sa tužilaštvom u suđenju za korupciju

"Znate zašto? Jer su prvi put građani Izraela čuli istinu. Ono što sam rekao ispred suda je istina. Vrijeme je da se kaže istina", rekao je Netanjahu koji je tražio da se sudjenje uživo prenosi jer "nema šta da krije" i želi da se sve objelodani
461 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: AP
Netanjahu, Foto: AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da neće prihvatiti nagodbu sa tužilaštvom u suĐenju za korupciju.

Netanjahu je sinoć za desničarski TV Kanal 20 rekao da neće prihvatiti nagodbu, a prethodno je više puta odbacio krivične optužbe, označavajući ih "fabrikovanim" i tvrdeći da je pravosudni sistem pokušava da ga zbaci iz političkih razloga.

On je to rekao i prIJe nego što je juče ušao u jerusalimski okružni sud, a u intervjuu je više puta poonvio tvrdnje iz ranijih izjava.

Na pitanje da li bi postigao nagodbu sa tužilaštvom u tri slučaja za koje je optužen, izraelski lider je odgovorio: "Ne, nema šanse".

Osvrćući se na kritike koje je izrekao ispred suda novinarima rekao je da misli da je to važno.

"Znate zašto? Jer su prvi put građani Izraela čuli istinu. Ono što sam rekao ispred suda je istina. Vrijeme je da se kaže istina", rekao je Netanjahu koji je tražio da se sudjenje uživo prenosi jer "nema šta da krije" i želi da se sve objelodani.

Sudije okružnog suda su to unaprijed odbile.

U ranijim izjavima Netanjahu je napao policiju i tužioce za koje je rekao da su se povezali sa novinarima ljevičarima da "fabrikuju neosnovane slučajeve" protiv njega.

On je prvi izraelski premijer kome se sudi dok je na funkciji.

"Cilj je da se zbaci snažan desničarski premijer. Učinili su sve da ne stojim ovde kao premijer", rekao je Netanjahu, čija je nova vlada nedavno položila zakletvu, zahvaljujući koalicionom sporazumu sa njegovim bivšim rivalom, sada partnerom, Benijem Gancom.

Prethodno su održane tri runde parlamentarnih izbora za manje od godinu dana na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Optužnicu protiv Netanjahua za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja i mito u jednom od njih podnio je u novembru izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit.

Netanjahu je optužen da se dogovarao sa izdavačem tiražnog Jediot ahronota da povoljno izvještava o njemu u zamjenu za smanjenje uticaja konkurentskog lista.

Takođe se tereti da je primao skupe poklone cigare, šampanjac i nakit u vrijednosti od 198.000 dolara od bogatih pristalica, izraelsko-američkog milijardera filmskog producenta Arnona Milhana i australijskog biznismena Džejmsa Pakera u zamjenu za usluge.

Međutim, možda najozbiljnija od svih je tvrdnja da je Netanjahu ponudio medijskom mogul Šaulu Eloviču donošenje propisa koji su omogućili profit od više miliona dolara njegovom telekomunikacionom gigantu Bezek u zamjenu za takođe povoljno izvještavanje o premijeru i njegovoj porodici na veb sajtu kompanije.

Netanjahu je za Mandelblita rekao da on nešto "lično krije" i da kada bi javnost znala cijelu istinu ne bi bilo slučajeva protiv njega.

Mandelblit je odgovorio da će tužioci Netanjahuov slučaj voditi kao svaki drugi "profesionalno i samo u sudu".

"Izrael je država zakona. Zato je sud jedino mjesto da se čuju argumenti strana, da se iznese dokaz tužilaštva i pažljivo razmotre sve tvrdnje odbrane. Tamo i samo tamo će se odlučiti o presudi optuženom", rekao je Mandelblit, a prenijeli su izraelski mediji.

Preporučujemo za Vas