REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH U DANU

Indija među deset zemalja najpogođenijih koronavirusom

Skok u broju novozaraženih dolazi u trenucima nakon ponovnog otvaranja prodavnica i dozvole za putovanja, što se ovih dana sprovodi u sklopu relaksacija mjera
264 pregleda 0 komentar(a)
Indija, Foto: AP/BETA, AP/BETA, AP/BETA
Indija, Foto: AP/BETA, AP/BETA, AP/BETA

Indija je u ponedjeljak zabilježila najveći rast novozaraženih u jednom danu od početka pandemije koronavirusa. 

Time je ušla među deset koronavirusom najpogođenijih zemalja svijeta prestigavši Iran. Uprkos ovim podacima, indijska vlada nedavno je ponovno otvorila domaći avio-saobraćaj, prenosi Index.hr.

Indija je u protekla 24 sata prijavila 6.977 novozaraženih, što ukupan broj od početka pandemije diže na 138.845 iako je od marta na snazi najduži svjetski karantin u toj državi, koju je uspostavio tamošnji premijer Narendra Modi. Ukupan broj umrlih prešao je 4.000. 

Skok u broju novozaraženih dolazi u trenucima nakon ponovnog otvaranja prodavnica i dozvole za putovanja, što se ovih dana sprovodi u Indiji u sklopu relaksacija mjera.

Neki putnici i članovi posada kazali su da je atmosfera na aerodromima dosta sumorna te da se obezbjeđenje itekako pridržava strogih mjera stalno podsjećajući putnike na mjeru socijalne distance uz obaveznu upotrebu maske. 

U nekim saveznim državama Indije došlo je do konfuzije zbog protivrječnosti. Neke savezne vlade ne insistiraju na karantinu nakon putovanja, dok su neke države to uvele. 

Indijske željeznice objavile su da će u sljedećih 10 dana staviti u pogon posebnih 2.600 vozova kako bi pomogli da se 3,5 miliona migrantskih radnika vrati svojim kućama.