BROJ NOVOZARAŽENIH NE PRESTAJE DA PADA

Japan ukida vanredno stanje

U Japanu ima 16.580 potvrđenih slučajeva i 830 umrlih, prema ministarstvu zdravlja
333 pregleda 0 komentar(a)
Abe, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Abe, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je danas da se ukida vanredno stanje u djelovima zemlje gdje je još bilo na snazi, uključujući i Tokio, iako broj novozaraženih koronavirusom ne prestaje da pada.

"Imali smo veoma restriktivne kriterijume kako bismo ukinuli vanredno stanje. Procijenili smo da su ti kriterijumi ispunjeni. Danas ukidamo vanredno stanje u cijeloj zemlji", rekao je japanski premijer na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Stručnjaci posebnog vladinog panela odobrili su ranije danas plan da se ukine vanredno stanje u Tokiju i još četiri prefekture gdje je još na snazi, čime se otvara put da japanski premijer Šinzo Abe proglasi potpuno ukidanje te mjere i da dozvoli postepeno otvaranje privrede.

Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura rekao je novinarima da su stručnjaci panela koji je vlada formirala odobrili plan da se prekine vanredno stanje koje je trajalo više od mjesec i po dana.

Abe će zvanično proglasiti kraj vanrednog stanja kasnije danas kada to budu odobrili parlamentarni odbori.

Nišimura je rekao da ukidanje vanrednog stanja ne znači kraj pandemije, i da je cilj da se umanji eventualno vraćanje infekcije uz balansiranje preventivnih mjera i privrede.

Abe je proglasio vanredno stanje 7. aprila, prvo u djelovima Japana uključujući Tokio a kasnije istog mjeseca ga je proširio na cijelu zemlju i produžio do kraja maja.

Za razliku od restriktivnih mjera u Evropi japansko vanredno stanje je meko i ne uključuje kaznene mjere već se uglavnom sastoji od molbe ljudima da ostanu u kući i firmama koje nijesu neophodne da se zatvore ili rade skraćeno, a cilj te strategije je da se smanji ekonomska šteta.

U Tokiju i njegove tri susjedne prefekture u narednim nedjeljama u fazama će ponovo biti otvorene škole, javne ustanove i firme dok će se pratiti znaci vraćanja infekcije.

Nišimura je rekao da podaci ukazuju da se usporio broj zaraza dovoljno i da su medicinski sistemi pod manjim pritiskom tako da je vrijeme da se postepeno vraća društvena i ekonomska aktivnost.

U Tokiju i Hokaidu gdje je više od deset novih slučajeva prijavljeno juče i dalje moraju da ostanu posebno obazrivi, rekao je on.

"Ne možemo potpuno eliminisati koronavirus na nulu. I dok se vanredno stanje ukida moramo čvrsto preduzimati preventivne mjere zasnovane na našem novom načinu života", rekao je on.

U Japanu ima 16.580 potvrđenih slučajeva i 830 umrlih, prema ministarstvu zdravlja.

Preporučujemo za Vas