biće završen naredne godine

Rusija započela s izradom prototipa prvog nevidljivog bombardera

Kada bude dovršen i spreman za operativnu upotrebu novi avion će moći da nosi savremene rakete i bombe uključujući hipersonično oružje, navodi TASS
3566 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija  je započela izradu prototipa svog prvog "nevidljivog" bombardera koji bi trebao biti završen naredne godine, saopštila je u utorak ruska novinska agencija TASS, koja je pod vladinom kontrolom, citirajući dva izvora iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Kada bude dovršen i spreman za operativnu upotrebu novi avion će moći da nosi savremene rakete i bombe uključujući hipersonično oružje, navodi TASS.

Letjelica pod oznakom PAK DA zapravo je osmišljena kao protivteža američkom strateškom bombarderu B-2 koji je takođee opremljen tajnom tehnologijom a u upotrebi je od 1997. godine.

Rojters podsjeća kako i Kina razvija svoj model sličnog bombardera koga radari ne mogu detektovati a oznaka mu je Xian H-20.

Rusija je ranije razvila "nevidljivi" lovac Suhoj-57. Prvi su primjerci poletjeli 2010. godine no taj borbeni avion još nije proizveden u većem broju.