Zvaničnik potvrdio da je osujećen veliki napad na vodovodne sisteme Izraela

"Da su loši momci uspjeli u svojoj zavjeri, suočili bismo se usred koronakrize sa vrlo velikom štetom pričinjenom civilnoj populaciji i nestašicom vode, i čak gore od toga", rekao je on

389 pregleda 0 komentar(a)
Sajber kriminal, Foto: Shutterstock
Sajber kriminal, Foto: Shutterstock

Sajber šef Izraela, Jigal Una, danas je zvanično potvrdio da je ta zemlja osujetila veliki sajber napad u aprilu na vodovodne sisteme koji se uveliko pripisuje najvećem izraelskom neprijatelju Iranu.

Una je napad označio kao "sinhronizovan i organizovan" u cilju da se poremete ključne nacionalne infrastrukture.

I mada nije pomenuo Iran direktno, niti je komentarisao navodnu izraelsku odmazdu dvije nedjelje kasnije, zbog koje je zatvorena ključna iranska luka, kako je navedeno, rekao je da je nedavni razvoj događaja otvorio novu eru prikrivenog ratovanja, upozorivši da "dolazi sajber zima".

"Mislim da ćemo pamtiti ovaj prethodni mjesec i maj 2020. kao tačku promjene u istoriji modernog sajber ratovanja", rekao je Una u video obraćanju digitalnoj međunarodnoj sajber konferenciji CyberchLiveAsia.

"Da su loši momci uspjeli u svojoj zavjeri, suočili bismo se usred koronakrize sa vrlo velikom štetom pričinjenom civilnoj populaciji i nestašicom vode, i čak gore od toga", rekao je on.

Izrael i Iran su ljuti neprijatelji koji već godinama vode skrivene bitke, uključujući hakovanje i sajber napade.

Obavještajne agencije SAD i Izraela su osumnjičene da su prije više godina pokrenule kompjuterski virus Staksnet (Stuxnet) u pokušaju da ometu iranski nuklearni program.

Međutim, Una je rekao da pokušaj hakovanja izraelskih sistema snadbijevanja vodom znači da prvi put u modernoj istoriji "vidimo nešto čiji je cilj da napravi štetu stvarnom životu, a ne IT (sektoru) ili informacijama".

Da Nacionalni sajber direktorat Izraela nije na vrijeme primijetio napad, hlor i druge hemikalije su mogle biti pomiješane u izvor vode u pogrešnim razmjerama, a posljedica bi bila štetna i katastrofalna.

Poslije pokušaja napada, objavljeno je kratko saopštenje da je napad osujećen i da nije pričinjena šteta, ali izjava sajber šefa je prvi zvaničan i detaljan izvještaj o onome što se desilo.

"Sada smo usred priprema za sljedeću fazu koja dolazi, jer će na kraju doći", rekao je Una.

Iran nije komentarisao pokušaj hakovanja i nastojao je da umanji navodnu odmazdu 9. maja na luku Šahid Radžai u Ormuskom moreuzu.

Muhamed Rastad koji rukovodi iranskom lučkom i pomorskom agencijom izjavio je za poluzvaničnu novinsku agenciju ILNA da hakeri nijesu uspjeli da se ubace u sisteme agencije i da je samo oštećeno nekoliko sistema privatnih sektora.

Izrael nije zvanično kometarisao napad protiv Irana, ali je bivši šef izraelske obavještajne agencije Amos Jadlin izjavio za vojni radio da je bio značajan.

"Napad je prikazao sajber sposobnost svjetske sile. Čini se da je to bila jasna poruka Iranu, ne usuđujte se da dodirnete naše civilne sisteme, vodovodne i elektro sisteme u Izraelu koji su napadnuti prošlog mjeseca. Vi, Iranci, ste osjetljiviji nego mi", rekao je Jadlin.

Una je ocijenio da je prošli mesec prekretnica u sajber ratovanju i da sajber zima dolazi čak i brže nego što se mislilo, a vidi se samo početak.

Bonus video: