SAD: Protesti zbog smrti crnca pod koljenom policajca potresaju Mineapolis

Protesti koji su počeli u srijedu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Džordža Flojda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac koljenima pritiskuje vrat gotovo osam minuta

18123 pregleda 5 komentar(a)
Foto: AP/Beta
Foto: AP/Beta

Nasilni protesti zbog smrti jednog crnca tokom policijskog hapšenja potresaju američki grad Mineapolis već dva dana.

Gnjevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja.

Gradonačelnik Džejkob Frej je zatražiio od guvernera države Minesote da pošalje vojne trupe - Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli u srijedu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Džordža Flojda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac koljenima pritiskuje vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Flojd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomjera.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Tviteru "Molim te Mineapolise ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije".

Policija u Memfisu je blokirala glavni put kada se rasno mješovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Mineapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih tokom protesta, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Niko nije povrijeđen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i preduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su juče popodne počeli da se okupljaju blizu policijske stanice u južnom dijelu grada gdje je 46-ogodišnji Flojd umro u ponedeljak pošto ga je policija hapsila ispred jedne radnje poslije dojave da je platio falsifikovanom novčanicom.

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Mineapolisu saopštil su danas da sprovode veliku krivičnu istragu Flojdove smrti i da im je taj slučaj prioritet.

Predsjednik Donald Tramp je u srijedu na Tviteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza.

FBI je već ranije objavio da će istražiti da li su Flojdova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Flojdu i još troje su u utorak otpušteni, a juče je gradonačelnik zatražio krivični postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minesote Tima Volca da aktivira Nacionalnu gardu, potvrdio je danas jedan portparol. Guverner je juče u tviter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje prestavlja "izuzeteno opasnu sitauciju" i pozvao ljude da se raziđu.

Bonus video: